Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 7 december 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

TIME maakt 'persoon van het jaar' bekend

Het Amerikaanse weekblad roept elk jaar een persoon uit die de grootste impact heeft gehad in het afgelopen jaar, in positieve of negatieve zin. Dit jaar is Donald Trump natuurlijk genomineerd, net als voormalig UKIP-leider en Brexit-aanjager Nigel Farage. Ook Hillary Clinton, Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Poetin en Beyoncé behoren tot de kanshebbers. Vorig jaar won bondskanselier Angela Merkel. De titel gaat ook weleens naar een groep: zo werden in 2014 Ebola-hulpverleners uitgeroepen tot 'persoon van het jaar', en in 2011 'de betoger'.

Real Madrid tegen Dortmund in Champions League

De laatste acht groepsduels van de Champions League worden gespeeld. Op Veronica en NU.nl wordt de wedstrijd tussen Real Madrid en Borussia Dortmund live uitgezonden. Beide clubs zijn al zeker van een plek in de achtste finale, maar strijden nog om de groepswinst en daarmee een mogelijk gunstigere loting. Real Madrid moet winnen om eerste te worden in groep F.

Minister Kamp presenteert energieagenda

De agenda moet een concrete invulling geven aan het Nederlandse energiebeleid voor de toekomst. Het doel is om de afspraken die zijn vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs na te komen. Belangrijk speerpunt is CO2-arme energievoorziening. 

Nieuwe stationshal Utrecht Centraal geopend

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructeur en Milieu) is bij de officiële opening van de nieuwe hal. In totaal is zes jaar gewerkt aan de verbouwing. Het vloeroppervlak van de stationshal is de afgelopen jaren uitgebreid van 8.000 vierkante meter naar 25.000 vierkante meter. Verder zijn ook de perrons verbreed en is het aantal wissels teruggebracht van 186 naar 60.

En verder: 

- Bepaalt de rechter of de tbs van Jos de G. moet worden verlengd. Hij werd recentelijk tot vijf jaar cel veroordeeld voor de verkrachting van Nicole van den Hurk in 1995. In een andere verkrachtingszaak uit 2000 kreeg hij tbs. De kliniek die De G. behandelt, vraagt verlenging van de behandeling met één jaar en het OM gaat daarin mee. 

Weer en verkeer: 

Het wordt minder koud dan dinsdag, met middagtemperaturen van vijf graden in het noordoosten tot 10 graden langs de noordwestkust en in Zuid-Limburg. Volgens het KNMI zijn er wolkenvelden, maar blijft het droog. De zon laat zich het meest zien in het zuidoosten.

Lokale wegen kunnen door nachtvorst wat glad zijn, waarschuwt de ANWB. Verder rekent de verkeersdienst op een normale ochtend- en avondspits. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.