Deze vijf dingen moet je weten over Real Madrid-Borussia Dortmund

Real Madrid en Borussia Dortmund staan woensdag tegenover elkaar in de laatste speelronde van de groepsfase van de Champions League. Dit zijn vijf dingen die je moet weten over de wedstrijd in Estadio Santiago Bernabéu.

1. Real en Dortmund strijden om eerste plaats

Zowel Real Madrid als Borussia Dortmund is al zeker van overwintering in de Champions League, maar beide ploegen strijden wel om de eerste plaats in groep F en daarmee mogelijk een gunstigere loting.

Dortmund heeft nu twee punten voorsprong op Real en dus hebben de Duitsers aan een gelijkspel voldoende voor groepswinst. De ploeg van trainer Thomas Tuchel kan bovendien vertrouwen putten uit de eerdere confrontatie in september in Dortmund. Toen werd het 2-2 tegen de titelverdediger.

2. Duel in Madrid kent bijzonder historie

Achttien jaar geleden speelde Dortmund ook in Madrid tegen Real en die wedstrijd werd gekenmerkt door een van de meest bizarre incidenten uit de geschiedenis van de Champions League. Vlak voor het halve finaleduel in 1998 trokken supporters van Real een van de doelen, die met lijnen aan het hek voor de tribune was bevestigd, omver.

Omdat de doelpalen daardoor afbraken en er geen reservedoel aanwezig was, moest er een doel van het trainingsveld buiten de stad worden gehaald. Ruim vijf kwartier later dan gepland kon de Nederlandse scheidsrechter Mario van der Ende eindelijk fluiten voor de aftrap. Het was inmiddels na tienen en rond middernacht had Real de wedstrijd met 2-0 gewonnen.

3. Thuisploeg heeft groot voordeel

Het wordt de twaalfde confrontatie tussen Real en Dortmund in de Champions League. Opvallend is dat bij alle eerdere ontmoetingen de thuisploeg nooit verloor. De vorige keer dat Real en Dortmund in Bernabéu tegenover elkaar stonden, was in de kwartfinales in het seizoen 2013/2014 en toen won Real eenvoudig met 3-0  door goals van Gareth Bale, Isco en Cristiano Ronaldo. De 2-0 nederlaag (twee goals Marco Reus) van Real in Dortmund kon daardoor geen kwaad voor de Madrilenen.

4. Ronaldo staat al even droog

Hoewel Real de laatste drie Champions League-wedstrijden tien keer scoorde, wist Ronaldo in die duels geen enkele keer het net te vinden. De 31-jarige Portugees kan daar tegenover stellen dat hij vier assists leverde.

Toch hoopt Ronaldo tegen Dortmund weer eens te scoren, al is het maar omdat hij twee mijlpalen nadert. Hij kan de eerste speler worden met 100 Europese goals in clubverband. Op dit moment heeft hij er 98 gemaakt. In de Champions League staat de teller op 95.

5. Live-uitzending op NUsport.nl en Veronica

Real Madrid-Borussia Dortmund is live te zien op Veronica, NUsport.nl en in de nieuwe NUsport-app. De uitzending begint om 20.00 uur, de aftrap is om 20.45 uur. Op NUsport.nl zijn direct na afloop ook alle clips met hoogtepunten van deze wedstrijd en samenvattingen van deze en andere groepswedstrijden te zien. 

Wil je een melding op je smartphone of tablet ontvangen zodra de opstellingen bekend zijn voor Real-Dortmund? Klik dan onder dit artikel op de tag 'Champions League Alert' en kies voor 'Mijn nieuws + pushbericht'.

Tip de redactie