Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 december 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Italiaanse premier Renzi biedt ontslag aan

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft zondagavond na het verlies van het referendum over zijn hervormingsplannen aangekondigd af te treden. Renzi biedt maandag zijn ontslag aan aan president Sergio Mattarella. De hervormingen moesten Italië beter bestuurbaar maken. Uit de laatste exitpolls die 's avonds laat direct na het sluiten van de stemlokalen verschenen, blijkt dat bijna 60 procent van de kiezers tegen het voorstel heeft gestemd.

CAS oordeelt over schorsing Blatter

Het internationaal sporttribunaal CAS oordeelt over de schorsing van Sepp Blatter, de tachtigjarige oud-voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Het CAS maakt het vonnis om 15.00 uur wereldkundig. De voormalig FIFA-voorzitter kreeg een schorsing voor alle voetbalgerelateerde activiteiten vanwege een dubieuze betaling in 2011 van 1,8 miljoen euro aan Michel Platini. 

Slotfase proces tegen Mladic van start

Ruim twintig jaar na de oorlog in Bosnië-Herzegovina (1992-1995) en 4,5 jaar na het begin van het strafproces, komt er een einde aan de zaak tegen de toenmalige commandant van de Bosnisch-Servische strijdkrachten, generaal Ratko Mladic. Maandag beginnen voor het Joegoslaviëtribunaal de aanklagers met hun slotbetoog. 

Laatste bijeenkomst Eurogroep 2016

De Eurogroep komt voor de laatste keer dit jaar bij elkaar. Daarbij draait het onder meer om de vraag of het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat deelnemen aan het derde hulpprogramma voor Griekenland. Het land wil graag verlichting van zijn schuld. De eurolanden kijken naar kleine aanpassingen, zoals het verlengen van de gemiddelde looptijd van noodleningen.

Rechters buigen zich over Brexit

De Hoge Raad in Londen oordeelde in november dat er parlementaire toestemming nodig is voor het beginnen van de zogenoemde artikel 50-procedure die een Brexit regelt. De Britse regering wil echter zelf een artikel 50-procedure kunnen starten en ging daarom tegen het besluit in beroep. Tegenstanders van een Brexit, waaronder inwoners van Schotland, zijn van mening dat de regering zo buiten het parlement omgaat. 

En verder: 

- wordt Sinterklaas traditioneel gevierd met pakjesavond. 

- maakt GeenPeil de politieke plannen bekend, nadat eerder duidelijk werd dat de beweging achter het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. 

- zijn de uitreikingen van de prof. mr. Pieter van Vollenhoven Penningen. 

Weer en verkeer: 

In de nacht van zondag op maandag kan de temperatuur lokaal flink onder nul duiken. Het wordt tussen de -3 en -7 graden. Ook maandag overdag kan het nog vriezen en schommelt de temperatuur eerst nog rond het vriespunt. Later op de dag wordt het ongeveer 4 graden. Het is verder droog en zonnig bij een matige wind uit het zuidoosten. 

Maandagochtend kan het lokaal glad zijn. Grote problemen op de weg worden echter niet voorzien. In de avond is er volgens de ANWB kans op een vroege spits vanwege pakjesavond. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.