Wat gaat er zondag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 4 december 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Herdenkingsdienst Fidel Castro

Fidel Castro wordt herdacht tijdens een grote herdenkingsplechtigheid in Santiago de Cuba. Op die dag eindigt een negendaagse periode van nationale rouw. Castro's as wordt zondag begraven in Santiago, na een vierdaagse processie door het land.

Italianen stemmen over staatshervorming

Italianen stemmen in een referendum over een staatshervorming die werd voorgesteld door premier Matteo Renzi. De wet wijzigt het politieke stelsel in Italië ingrijpend. Zo wordt onder meer de macht van de Senaat ingeperkt en gaat meer macht naar het lagerhuis. Renzi heeft zijn eigen lot aan de uitkomst van het referendum verbonden: indien de Italiaanse bevolking zondag 'nee' stemt zal Renzi mogelijk aftreden.

Koplopers in actie in eredivisie

Ajax en Feyenoord komen zondag in actie. Beide staan momenteel op 33 punten, terwijl Feyenoord na de sterke seizoenstart eerder nog een aantal punten voor stond. Beide clubs spelen thuis. Feyenoord vanaf 12.30 tegen Sparta, de Amsterdammers ontvangen FC Groningen vanaf 16.45.

Handbalsters in actie op EK

De Nederlandse handbalsters komen voor het eerst in actie op het EK. In de poulefase treft Oranje naast Duitsland (zondag) ook Polen (dinsdag) en Frankrijk (donderdag). "De eerste drie van de poule gaan door en dat moeten we zeker halen. Dat zijn we aan onze stand verplicht", vindt keepster Tess Wester.

En verder: 

- Premier Mark Rutte vertrekt samen met onder anderen de Belgische premier Charles Michel naar Tunesië. Doel van het bezoek is het verder versterken van de politieke en economische relatie met Tunesië. Onder anderen Maurice Limmen van vakcentrale CNV en Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW reizen mee.

- In Oostenrijk worden opnieuw presidentsverkiezingen gehouden. Eerder dit jaar waren er ook al verkiezingen, maar toen bleken er dingen fout te zijn gegaan met de stemmen die per brief waren uitgebracht. In oktober ging de herkansing niet door wegens problemen met de stembiljetten. De strijd gaat tussen de linkse kandidaat Alexander van der Bellen en de rechtse Norbert Hofer.

Het weer

Zondag komt er op veel plaatsen mist voor die op de meeste plaatsen aan het einde van de ochtend geleidelijk oplost. 's Middags schijnt op de meeste plaatsen de zon. Het wordt kouder dan zaterdag met maxima die uiteenlopen van 2 graden in het binnenland tot 5 graden op de Wadden. De oostenwind is overwegend matig.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.