In de afgelopen dagen komen er in het Britse voetbal steeds meer verhalen naar buiten over misbruik van minderjarige jongens in het verleden. De onthullingen hebben inmiddels geleid tot meerdere onderzoeken. Dit is wat we weten over het misbruikschandaal in het Verenigd Koninkrijk. 

Het misbruik kwam aan het licht na onthullingen van voormalige Britse profvoetballers.

Andy Woodward, oud-speler van Sheffield United, was de eerste die in het openbaar zijn verhaal deed. Daarna volgden Steve Walters, Chris Unsworth, Jason Dunford en Anthony Hughes. Ze zeggen allemaal te zijn misbruikt door jeugdtrainer Barry Bannell van club Crewe Alexandra.

Barry Bannell werd eerder veroordeeld voor seksueel misbruik.

De inmiddels 62-jarige Bannell zat al drie keer eerder vast voor zedenmisdrijven. De gevallen die nu aan het licht gekomen zijn, zijn echter allemaal nieuw. Bannell is naar aanleiding van de aantijgingen gearresteerd. De openbaar aanklagers verdenken hem nu van in totaal van acht aanrandingen, allen tegen jongens onder de dertien jaar. Bannell moet op 14 december voorkomen.  

Voetbalbond FA heeft een onderzoek ingesteld naar misbruik in het Britse voetbal.

Het onderzoek werd ingesteld na het openstellen van een hulplijn, waar inmiddels meer dan bijna negenhonderd meldingen binnenkwamen die gerelateerd zijn aan misbruik. Het onderzoek dat de FA ingesteld heeft, richt zich op de clubs Crewe Alexandra, Blackpool, Manchester City, Stoke, Leeds United en Newcastle United. Ook Chelsea heeft inmiddels gezegd onderzoek te doen naar misbruik met minderjarige jongens, na berichtgeving over misbruik door een scout in de jaren zeventig. 

Het doel van het onderzoek van de FA is om te kijken in hoeverre de clubs ten tijde van het misbruik bekend waren met de gevallen. Ook wordt onderzocht of en hoe de clubs hierop gereageerd hebben.

Wereldvoetbalbond FIFA gaat meer doen om kindermisbruik- en mishandeling in het voetbal te voorkomen, zegt FIFA-voorzitter Gianni Infantino naar aanleiding van de onthullingen. Hij roept op tot een beleid van 'zero tollerance'.

De Britse politie heeft inmiddels meer 819 meldingen over daadwerkelijk misbruik ontvangen.  

Het ging hier om 429 mogelijke slachtoffers. Inmiddels heeft de politie 155 verdachten van 148 clubs op het oog.​ De meeste slachtoffers zijn jongens die tussen de vier en twintig jaar oud waren op het moment van het misbruik.

Zeventien politiekorpsen hebben daarop toegezegd dat ze onderzoek gaan doen naar de meldingen. Onder de korpsen zijn in ieder geval van die Manchester, Devon and Cornwall, North Yorkshire, Cheshire en Schotland. De onderzoeken worden gedaan op basis van informatie uit de meldingen en aan de hand van bestaande onderzoeken naar misbruik. De politie roept eventuele andere slachtoffers ondertussen op om gevallen van misbruik, hoe lang het ook geleden is, te blijven melden.

Enkele misbruikers zijn mogelijk nog steeds actief in het Engelse voetbal.

Volgens Engelse spelers die in hun jeugd zeggen seksueel te zijn misbruikt zijn enkele misbruikers nog steeds actief in het Engelse voetbal. Onder hen een voormalig trainer die nog steeds werkt op het hoogste niveau binnen de sport.

De beweringen komen van advocaten van de zogenaamde Offside Trust, die is opgezet om op te treden namens de slachtoffers van seksueel misbruik en hun familie.

In Londen wordt onderzoek gedaan naar 106 meldingen

De Scotland Yard heeft 106 meldingen binnengekregen over 'niet recent misbruik'. De zaken houden verband met 32 voetbalclubs in de Britse hoofdstad.

Onder de clubs zijn in ieder geval vier die uitkomen in de hoogste klasse, de Premier League, en twee in de tweede klasse, de Championship. De politie zegt alle meldingen serieus te nemen.