Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 1 december 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Jumbo-afperser moet voor hof verschijnen

Alex O., de 51-jarige man die bekendstaat als de Jumbo-afperser, moet donderdag voor het hof in Leeuwarden verschijnen. Hij kreeg van de rechtbank 8 jaar celstraf voor afpersen en het doen van bommeldingen bij diverse Jumbo-vestigingen in het noorden van het land. In Groningen ging ook echt een explosief af, in andere gevallen werden explosieven gevonden.

Uitspraak in zaak xtc-bende Herman du Bois

13 verdachten, waaronder de ten onrechte in de Puttense moordzaak veroordeelde Herman du Bois, horen de uitspraak in een xtc-zaak. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, verdwijnt Herman Du Bois voor 3,5 jaar achter de tralies voor zijn rol in de zaak. Het onderzoek begon in november 2013 met het aantreffen van een MDMA-lab in Borculo. 

Europese Commissie wil lager btw-tarief e-books

Het wordt voor EU-landen naar verwachting toegestaan om een lager btw-tarief te heffen over e-books en digitale kranten. De Europese Commissie houdt aan het eind van de ochtend een persconferentie waar die aankondiging wordt verwacht. Nu moet over digitale boeken nog het hoogste btw-tarief (21 procent) worden betaald, terwijl voor papieren boeken een veel lager niveau (6 procent) geldt. In 2015 spande de Europese Commissie een zaak aan tegen EU-landen die een laag btw-tarief voor e-books hanteerden.

OM wil geld terug van vleesfraudeur

De rechtbank doet wederom uitspraak in de zaak rond vleesfraudeur Jan F.. Het OM wil 3,8 miljoen euro criminele winst terug van F. Hij zou miljoenen hebben verdiend aan het inkopen van paardenvlees, dat hij als rundvlees verhandelde. In 2013 werd hij al veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 50.000 euro.

En verder: 

Vandaag, op Wereld Aids Dag, krijgt Amsterdam een aidsmonument. Het monument heeft de vorm van een metershoog telraam en telt symbolisch af naar het moment dat aids de wereld uit is en er geen nieuwe hiv-infecties meer bijkomen.

- De Thaise kroonprins Maha Vajiralongkorn wordt donderdag formeel benoemd tot nieuwe koning van Thailand. De 64-jarige Maha volgt koning Bhumibol op, die in oktober op 88-jarige leeftijd overleed. De formele kroning van Maha volgt pas eind volgend jaar, in een ceremonie met rituelen uit het boeddhisme en het brahmanisme.

- Vanaf vandaag worden alle kredieten van meer dan 250 euro én die u langer dan 1 maand gebruikt geregistreerd bij het BKR. Het naar beneden bijstellen van de registratiegrenzen zorgen ervoor dat er eerder inzicht kan worden verkregen in schulden waardoor mensen met schuldproblemen sneller geholpen kunnen worden. 

Weer en verkeer: 

Donderdag overdag is het overwegend bewolkt en hier en daar valt er mogelijk wat regen of motregen. De middagtemperatuur ligt rond de 9°C, alleen in het uiterste zuidoosten is het kouder met in Zuid-Limburg ca. 4°C als maximum. De wind wordt westelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

De Verkeersinformatiedienst verwacht donderdagochtend grote drukte.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.