Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 30 november 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Uitspraak kort geding erven Everink

De voorzieningenrechter in Utrecht beslist of tenniscoach Mark de J. tienduizenden euro’s moet betalen aan de erven van de vermoorde zakenman Koen Everink. De J. leende geld van zijn vriend Everink om gokschulden te betalen. Volgens de ervan gaat het om 70.000 euro, volgens de tenniscoach om nog geen 30.000 euro. De J. wordt ook verdacht van de moord op Everink, maar ontkent.

Pro-formazitting zaak tegen Holleeder

Woensdag is er een pro-formazitting in de zaak tegen Willem Holleeder. Het is de eerste zitting na het uitbrengen van het boek Judas, van Astrid Holleeder. Zowel het OM als de verdediging zal op het boek ingaan. Verder komt het verschoningsrecht (door het OM) van de zussen aan bod. In de vorige zitting werd duidelijk dat Sonja Holleeder niet de volledige waarheid zou hebben verteld in de zaak tegen haar broer Zij heeft dit volgens de advocaat van Willem Holleeder, Robert Malewicz, verklaard in een getuigenverhoor. Op welke punten Sonja Holleeder niet de waarheid heeft gesproken wil ze niet zeggen: ze beroept zich op haar verschoningsrecht. Getuigen hebben het recht informatie voor zich te houden die belastend kan zijn voor henzelf.

OPEC-landen bijeen voor akkoord over verlaging olieproductie

De OPEC-landen komen woensdag in Wenen bij elkaar om te proberen tot een definitief akkoord te komen over een productieverlaging. De olieprijzen staan al lange tijd onder druk door een structureel overaanbod. Hierdoor zijn sommige OPEC-landen in financiële problemen geraakt. Tot nu toe is het niet gelukt om afspraken te maken, doordat de belangen binnen het oliekartel flink uiteenlopen. 

Inhoudelijke behandeling hoger beroep misbruikzaak Valkenburg

Woensdag is de Inhoudelijke behandeling bij het gerechtshof van de zaak tegen tien mannen die betaald seks hebben gehad met een toen zestienjarige meisje. Het OM ging vorig jaar in beroep tegen alle uitspraken. 21 mannen kregen een celstraf van een dag opgelegd en taakstraffen variërend van 120 tot 240 uur. Twee mannen kregen vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, en één man kreeg zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Twee anderen werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Surinaamse krijgsraad buigt zich over doorgang zaak Decembermoorden

Gaat het proces tegen Desi Bouterse door? De Surinaamse krijgsraad buigt zich over de voortgang van de zaak die draait om de Decembermoorden. Begin augustus werd het proces opnieuw uitgesteld, nadat de zaak voor het eerst sinds 2012 was hervat. De aanklager heeft een verzoek ingediend om het proces te stoppen in opdracht van president Desi Bouterse zelf.

En verder: 

De Wageningse Studentenvereniging Ceres doet een poging voor Guiness World Records een nieuw wereldrecord Grootste Bordspel Monopoly te vestigen. De studenten zullen het enorme bordspel van 900m2 moeten opbouwen en er een half uur op spelen. De studenten zelf en leden van 4 bevriende studentenverenigingen dienen als ‘pionnen’.

- Op de laatste dag van het staatsbezoek bregen de Belgische Koningin Mathilde en Koningin Máxima een bezoek aan Utrecht Centraal . Zij arriveren per trein in Utrecht voor een bezichtiging van het nieuwe Centraal Station en het stationsgebied. 

- De veiligheidsraad van de VN stemt over nieuwe sancties tegen Noord-Korea naar aanleiding van de vijfde en grootste nucleaire test die het communistische land onlangs uitvoerde.

Weer en verkeer: 

Woensdag overdag wint zachtere lucht terrein. Vanuit het noorden wordt het bewolkt met lokaal wat motregen. In het zuiden schijnt nog lang de zon en blijft het koud. Het wordt 2 graden in Limburg en 7 graden in het noorden. Donderdag en vrijdag is het overal bewolkt met af en toe regen. 's Middags wordt het 8 of 9 graden en de wind neemt toe naar 3 tot 6 Bft.

De Verkeersinformatiedienst verwacht woensdagochtend een reguliere ochtendspits. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.