De vliegtuigramp in Colombia maakte maandagavond een abrupt einde aan het succesverhaal van de Braziliaanse club Chapecoense, die binnen een paar jaar van de Serie D naar de Serie A promoveerde. Woensdag zou de ploeg de heenwedstrijd van de finale van de Copa Sudamericana spelen.

Op weg naar het uitduel in Medellin stortte het vliegtuig met daarin de selectie van Chapecoense neer. Onder de 75 doden zijn behalve voetballers en medewerkers van de club ook journalisten en vliegtuigpersoneel.

Zes inzittenden overleefden de ramp, onder wie drie spelers van de ploeg die de afgelopen jaren aan een indrukwekkende opmars bezig was. Volgens journalist Daan Dekker, die jarenlang in Brazilië woonde en auteur is van het boek De Brazilianen, is dat succes echter niet te vergelijken met bijvoorbeeld Leicester City, dat vorig jaar kampioen werd in Engeland.

"De opmars van Chapecoense is knap, maar het is ook weer geen sprookje zoals Leicester", aldus Dekker tegen NU.nl.

"Niemand had het succes van Leicester City verwacht, zij versloegen veel rijkere clubs. Chapecoense heeft zijn succes te danken aan een beetje geld en een verstandig bestuur. Daarmee kun je in Brazilië al een heel eind komen."

Vliegtuig met Braziliaans voetbalteam neergestort

In de buurt van de Colombiaanse stad Medellin is maandagavond 28 november een vliegtuig neergestort met 72 passagiers en negen bemanningsleden aan boord. © AFP
Het toestel verdween rond 22.00 uur (lokale tijd) van de radar en stortte neer. Wrakstukken liggen in bergachtig gebied bij Medellin. © AFP
De locatie van het neergestorte vliegtuig. © NU.nl
Reddingsploegen hebben na de crash enkele overlevenden gevonden. Er zijn tientallen doden gevallen. © AFP
In het toestel zaten voetballers van de Braziliaanse club Chapecoense. © Hollandse Hoogte
De ploeg, actief in de hoogste Braziliaanse voetbalcompetitie, zou in Medellin woensdag de finale van de Copa Sudamerica spelen tegen Atletico Nacional. © ANP
Het team promoveerde in 2013 voor het eerst sinds de jaren 70 naar de hoogste divisie. © AFP
Een overlevende wordt geholpen in de San Juan de Dios-kliniek in de stad La Ceja. © AFP
Op foto's is te zien hoe reddingswerkers op zoek zijn naar overlevenden. © Hollandse Hoogte
Uren na de crash is nog een persoon levend aangetroffen. © AFP
Een helikopter is in het berggebied geland om te helpen bij het bergen van de lichamen. Vanwege hevige regenval kon de rampplek enige tijd alleen over de grond bereikt worden. © AFP
Het toestel kwam uit Bolivia en zou aan de luchtverkeersleiding in Medellin hebben laten weten dat er "een elektronisch probleem" was. © Hollandse Hoogte
Een jongen zit tijdens een eerbetoon voor de omgekomen spelers op de tribune van het stadion van de Braziliaanse club Chapecoense. © AFP

Lokale vleesindustrie

Chapecoense is afkomstig uit Chapeco, een stadje van 200.000 inwoners in de staat Santa Catarina in het zuiden van Brazilië, nabij de Argentijnse grens.

"Het zuiden is een van de rijkste gebieden in Brazilië, er komen dan ook veel voetbalclubs vandaan", vertelt Dekker. "Chapecoense wordt gesponsord door de lokale vleesindustrie, die in dat gebied net als in Argentinië heel groot is. Er wordt veel gebarbecued en steaks gegeten in dat deel van het land."

"De begroting van de club ligt rond de 10 miljoen, veel lager dan grote Braziliaanse clubs als Flamengo. Maar Chapecoense heeft een goed bestuur, dat zijn hoofd koel houdt. Sommige clubs in Brazilië verslijten vier trainers per jaar, Chapecoense pakt het verstandiger aan en dat heeft zich uitbetaald."

"Je kunt het vergelijken met Heracles Almelo of PEC Zwolle in Nederland. Een provincieclub die door consistent beleid goed presteert. In de Braziliaanse Serie D zijn de omstandigheden erbarmelijk, de clubs spelen op een hobbelveldje en er komt nauwelijks publiek. Als je dan wat geld te besteden hebt en je voert verstandig beleid, dan kun je snel de weg omhoog inzetten", verklaart Dekker.

Hoogtepunt

Met nog één duel te spelen staat Chapecoence negende in de Serie A. De finale in de Copa Sudamericana had het hoogtepunt in de geschiedenis moeten worden van de club die in 1973 werd opgericht.

"Een knappe prestatie, maar je moet het in het juiste perspectief zien", zegt Dekker. "Zeven clubs uit Brazilië mogen aan de Copa Libertadores meedoen, die veel hoger in aanzien staat."

"Drie jaar geleden stond Ponta Preta ook in de finale van de Copa Sudamericana. Dat is een klein clubje uit de buurt van São Paolo. Het Zuid-Amerikaanse clubvoetbal wordt sowieso gedomineerd door teams uit Brazilië en Argentinië. Het is bijzonder wat Chapecoense gepresteerd heeft, maar het is ook weer geen sprookje."

Collectief

Cleber Santana (35) is het bekendste slachtoffer van de vliegtuigcrash. De aanvoerder van Chapecoense speelde drie jaar lang in Spanje, bij Atletico Madrid en Real Mallorca. "Chapecoense was vooral een hecht collectief, zonder sterspelers. Bijna alle spelers waren ver in de twintig of dertigers en namen heel wat ervaring met zich mee. Ze hadden geen jong supertalent, dat op het punt stond om een toptransfer naar Europa te maken."

"In Brazilië is de handel in voetballers enorm, het is een belangrijk exportproduct. Door het consistente beleid heeft de club de juiste spelers aan weten te trekken, die voor successen hebben gezorgd", zegt Dekker.

"Daarom denk ik dat de club gewoon zal blijven bestaan. De achterban en het geld zijn er nog gewoon. Ze spelen in een stadion met een capaciteit van 20.000 dat niet altijd vol zit, maar dankzij de successen van de laatste tijd steeds vaker wel. Daarom vermoed ik dat de club er wel bovenop zal komen."

"Deze shock zal nog wel even blijven hangen. Kijk bijvoorbeeld naar de sfeer bij FC Utrecht toen David Di Tommaso overleed. Daar hebben ze het nu nog steeds over. Bij Chapecoense is er niet één speler overleden, maar een hele selectie."