Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 29 november 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Uber voor Europees Hof van Justitie

Uber zal dinsdag proberen het Europees Hof van Justitie te overtuigen dat de taxi-app niet hoeft te voldoen aan lokale regels voor taxibedrijven. Uber zegt enkel een digitaal platform te zijn, dat chauffeurs aan klanten koppelt. Als Uber toch als transportbedrijf wordt aangemerkt, zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor de Europese activiteiten van het bedrijf. Een uitspraak wordt pas in de loop van 2017 verwacht.

Kerncentrale Tsjernobyl krijgt nieuw omhulsel

Kerncentrale Tsjernobyl krijgt dinsdag een nieuw omhulsel om radioactieve straling tegen te houden. Na de kernramp in 1986 kreeg de centrale een betonnen omhulsel, maar dat begon langzaam af te brokkelen. Met hulp van het Nederlandse bedrijf Mammoet werd het omhulsel van 165 meter lang, 260 meter breed en 110 meter hoog langzaam over de kerncentrale heengeschoven. Het nieuwe omhulsel kost ruim 2,1 miljard euro.

Uitspraak zaak tussen Ricksen en ex-vrouw

Voor de rechtbank in Alkmaar dient de zaak tussen oud-profvoetballer en ALS-patiënt Fernando Ricksen (Fortuna, AZ, Glasgow Rangers, Zenit) en zijn ex-vrouw. Ricksen is bang dat zijn ex-vrouw Graciela l’Ami het vermogen dat deels van hem is in hoog tempo uitgeeft. Hij eist daarom bijna vier ton in euro's, inzage in bankstukken en hij wil als bewindvoerder worden aangesteld tot de kwestie is opgelost. Ricksen en zijn ex bestrijden elkaar al lange tijd voor de rechter om het vermogen.

Requisitoir in drugszaak douaniers

De Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie houdt het requisitoir in de grote drugszaak rondom van corruptie verdachte douaniers. De zaak draait om de verdachte douanier, Gerrit G. (56), die in ruil voor het doorlaten van containers met drugs in de Rotterdamse haven veel geld zou hebben opgestreken en een riante levensstijl zou hebben gehad. In een boodschappentas bij hem thuis in 's-Gravenzande werd een grote hoeveelheid briefjes van 500 euro gevonden, in totaal 1,17 miljoen euro.

En verder: 

- Wordt in Rotterdam en omstreken Sint-Pannekoek gevierd.

- Is in Zeist de algemene vergadering betaald voetbal van de KNVB. Waarschijnlijk wordt Michael van Praag herkozen als voorzitter.

Weer en verkeer: 

Dinsdag overdag schijnt de zon volop en er staat weinig wind. Het maximum komt uit op hooguit 3 graden. In de nacht naar woensdag vriest het ook nog licht, overdag wint zachtere lucht terrein. Het wordt 4 graden in Limburg tot 8 graden in Noord-Holland. Er komt daarbij ook bewolking opzetten, maar het blijft waarschijnlijk droog.

De Verkeersinformatiedienst verwacht een zware ochtendspits, zoals gebruikelijk op dinsdag. Het kan lokaal glad zijn.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.