Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 28 november 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Belgisch koningspaar op bezoek in Nederland

Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken Nederland op uitnodiging van koning Willem-Alexander. Het Belgische bezoek wordt welkom geheten op de Dam, waar koning Filip een krans legt bij het Nationaal Monument. De Belgische koning zal dinsdag premier Rutte ontmoeten. Op woensdag, de laatste dag van het staatsbezoek, gaat hij naar de High Tech Campus Eindhoven. Zijn vrouw reist samen met koningin Máxima naar het centraal station van Utrecht om het nieuwe stationsgebied te bekijken. 

Eisen in zaak tegen Satudarah-kopstukken

In de zaak tegen Satudarah-kopstukken Angelo M. en Björn E. komt het OM met de strafeis. De zaak draait om drugs, wapenbezit en witwassen. De twee motorclubleiders beriepen zich eerder deze maand op hun zwijgrecht. In totaal staan negentien verdachten voor de rechter, onder wie verschillende Satudarah-leden. Het vonnis komt aan het eind van het jaar, of begin 2017.  

Vonnis in zaak tegen man die ex doodschoot in Hoofddorp

De rechtbank in Haarlem vertelt Ferry de G. welke straf hij krijgt voor het doodschieten van zijn ex-vriendin in Hoofddorp, eind juni vorig jaar. De G. claimt dat hij uit zelfverdediging schoot, maar het OM gelooft daar niets van. Eerder deze maand eiste het OM zestien jaar cel tegen De G. 

OESO gaat in op vooruitzichten wereldeconomie

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceert de zogenoemde Economic Outlook. De denktank gaat in op de vooruitzichten voor de wereldeconomie. In juni liet de OESO weten voor dit jaar een groei van 3 procent te voorzien en voor volgend jaar 3,3 procent. Daarbij stelde de denktank dat "de wereldeconomie gevangen zit in een laag groeitempo" door onder meer een zwakke handelsgroei en een laag niveau van investeringen. 

Rutte ontvangt de Paralympiërs in het Catshuis

De premier was op 21 september niet aanwezig bij de huldiging van de medaillewinnaars in Den Haag omdat hij te druk was met de Politieke Beschouwingen. Nederland won 17 keer goud, 19 keer zilver en 26 keer brons op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro; een record. 

Veel online aanbiedingen op 'Cyber Monday' 

Elektronicafabrikanten en technologiebedrijven bieden op Cyber Monday, enkele dagen na 'Black Friday', traditioneel kortingen op techproducten. Vooral smartphones, tablets en tv's worden op Cyber Monday veel verkocht. Vorig jaar waren ook de Apple Watch en hoverboards populair

En verder: 

- Begint de zaak tegen zakenman Rudy Stroink, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het omkopen van een Google-directeur. Hij zou 1,7 miljoen euro aan steekpenningen hebben betaald om het datacenter van Google naar de Eemshaven te halen. 

- Gaat de Passagezaak verder. De verdediging van vermeend huurmoordenaar Mohammed R. voert het woord. Tegen hem is in hoger beroep levenslang geëist. 

- Staat oud-tenniscoach Mark de J. weer voor de rechter op verdenking van de moord op zakenman Koen Everink. Het gaat om een regiezitting. 

Weer en verkeer: 

De zon schijnt uitbundig, meldt het KNMI, maar koud wordt het wel: 3 graden in het oosten en noordoosten tot 6 graden plaatselijk aan zee. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig. In de nacht van maandag op dinsdag kan het lokaal zelfs zeven graden gaan vriezen. 

Op de weg wordt het 's ochtends druk, denkt de Verkeersinformatiedienst (VID). 's Nachts vriest het een paar graden, waardoor het glad kan zijn. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.