Op 30 november is ook het Colombiaanse congres akkoord gegaan met het nieuwe vredesakkoord tussen de FARC en de regering. Daarmee kan nu echt een einde komen aan de 52 jaar durende burgeroorlog. Het vorige akkoord werd op 2 oktober in een referendum weggestemd. Wat zijn de verschillen?

De aanvoerder van het nee-kamp, ex-president Álvaro Uribe, won het referendum begin oktober nipt met 50,2 procent van de stemmen. Na de uitslag gingen de regering en de rebellenbeweging meteen weer om tafel.

Het doel van de onderhandelingen was om tegemoet te komen aan de eisen van het nee-kamp. Uribe heeft al laten weten de aanpassingen te marginaal te vinden. 

Geld naar slachtoffers 

De belangrijkste aanpassing in het verdrag is dat de FARC-rebellen al hun bezittingen moeten afstaan. Met dit geld moeten de slachtoffers van het geweld van de afgelopen 52 jaar gecompenseerd worden.  

Het vredesakkoord wordt bovendien niet meer opgenomen in de grondwet van Colombia, terwijl daar in het vorige verdrag nog wel sprake van was. Door het akkoord niet in de grondwet op te nemen, blijft de mogelijkheid bestaan om in de toekomst eventueel aanpassingen in het verdrag door te voeren.

Verder krijgen leden van de FARC niet meer automatisch amnestie voor drugshandel. Een rechter zal ieder geval individueel beoordelen. 

Referendum 

Uribe riep de regering op om nogmaals een referendum te organiseren over het nieuwe verdrag. Zowel president Santos als rebellenleider Echeverri hebben gezegd dat het akkoord definitief is en er niet over gestemd zal worden door de bevolking.

Volgens de tegenstanders van het akkoord zijn de nieuwe aanpassingen vooral cosmetisch. Het grootste bezwaar van het nee-kamp, dat de rebellen geen celstraffen maar werkstraffen krijgen, blijft bestaan. 

Politieke beweging

De FARC wil na het akkoord doorgaan als politieke beweging. De rebellen krijgen tussen 2018 en 2026 tien gegarandeerde congreszetels. Dit punt, waarop veel kritiek was, is ook gehandhaafd. Uribe stelt dat rebellen die ernstige misdrijven hebben begaan, uitgesloten moeten worden van de politiek.  

Ook is er veel tegenstand tegen de oprichting van een speciaal tribunaal waar zowel FARC-rebellen als militairen zich moeten verantwoorden voor misdaden. De tegenstanders van het akkoord vinden dat alleen FARC-leden moeten worden berecht. Ze willen bovendien dat de processen door een reguliere rechtbank worden afgehandeld.