Sporting Lissabon en Real Madrid staan dinsdag voor de tweede keer tegenover elkaar in de groepsfase van de Champions League. Dit zijn vijf dingen die u moet weten over de wedstrijd in Estadio José Alvalade.

 1. Real heeft aan gelijkspel genoeg voor plek in knock-outfase

Real Madrid heeft tegen Sporting aan een gelijkspel voldoende voor een plek in de achtste finales. Als de Portugezen winnen, zijn ze zeker van minimaal de derde plaats in groep F en daarmee een ticket voor de knock-outfase van de Europa League.

In de historie slaagde Sporting er maar een keer in de groepsfase van de Champions League te overleven en dat was in het seizoen 2008/2009. Real heeft veel betere cijfers. De Madrilenen haalden in hun twintig eerdere deelnames altijd de volgende ronde.

2. Ronaldo jaagt op honderdste Europese treffer

Cristiano Ronaldo kan in Lissabon voor een primeur zorgen. De Portugees van Real Madrid heeft nog twee goals nodig om als eerste speler ooit honderd Europese treffers te hebben gemaakt.

95 van zijn doelpunten maakte de 31-jarige Ronaldo in het hoofdtoernooi van de Champions League, een keer was het raak in de voorronde en hij maakte er ook nog twee in de strijd om de Europese Super Cup. Opvallend is wel dat Ronaldo pas in 2007 voor het eerst scoorde in de Champions League, nadat hij vier jaar eerder debuteerde in het miljoenenbal.

3.Dost of Castaignos spits bij Sporting Lissabon

Sporting begint tegen Real hoogstwaarschijnlijk met een Nederlandse spits. Bas Dost, die dit seizoen al zes keer scoorde in de Portugese competitie, mag meestal starten van trainer Jorge Jesus, maar de laatste weken krijgt Luc Castaignos ook steeds meer speeltijd.

De 24-jarige oud-Feyenoorder had in de vorige Champions League-speelronde tegen Borussia Dortmund verrassend een basisplaats. Hij wacht nog wel op zijn eerste goal in Portugese dienst.

4. Sporting moet vrezen voor veel tegengoals

Sporting Lissabon kan geen beste cijfers overleggen in recente duels tegen Spaanse clubs. Van de laatste vijf wedstrijden werden er liefst vier verloren en een keer werd het gelijk.

Wat opvalt is het grote aantal tegengoals van Sporting in die vijf wedstrijden. De club incasseerde liefst zestien doelpunten, maar daartegenover staat dat Sporting in eigen stadion zelf beter op schot is dan op uitduels. Tien van de laatste twaalf Champions League-goals maakte de ploeg in Lissabon.

5. Live-uitzending op NUsport.nl en Veronica

Sporting Lissabon-Real Madrid is live te zien op Veronica, NUsport.nl en in de nieuwe NUsport-app. De uitzending begint om 20.00 uur, de aftrap is om 20.45 uur. Op NUsport.nl zijn direct na afloop ook alle clips met hoogtepunten van deze wedstrijd en samenvattingen van deze en andere groepswedstrijden te zien.

Wil je een melding op je smartphone of tablet ontvangen zodra de opstellingen bekend zijn voor Sporting-Real? Klik dan onder dit artikel op de tag ‘Champions League Alert’ en kies voor ‘Mijn nieuws + pushbericht’. Zodra de opstellingen bekend zijn ontvang je een melding op je smartphone of tablet.