Op dinsdag 15 november stapten twee 16-jarige meisjes uit Bergen op Zoom op het vliegtuig naar Málaga. De twee werden vijf dagen later gevonden in Albufeira door de Portugese politie in gezelschap van een 34-jarige man.

De vermiste meisjes Sam en Femke vertrokken vanaf vliegveld Eindhoven naar het Spaanse Málaga, zonder hun ouders daarover in te lichten. Sinds dat moment werd er niets meer van hen vernomen.

De mobiele telefoons en laptops werden door de meisjes in Nederland achtergelaten. Vrijdag namen de twee contact op met een vriendin.

De familie startte een zoektocht in Spanje en ook in Spaanse media was veel aandacht voor de vermissing. Een woordvoerder liet vrijdag weten dat er geen reden was om aan te nemen dat er sprake was van een misdrijf.

Op zondagochtend werden Sam en Femke na een tip door de Portugese politie gevonden in de populaire badplaats Albufeira. De twee waren in gezelschap van een 34-jarige Nederlands man, waartegen al een arrestatiebevel liep.

Vermiste tienermeisjes gevonden in Portugal
Vermiste tienermeisjes gevonden in Portugal

Verhoor

De man werd aangehouden, maar een dag later weer vrijgelaten door de Portugese politie. Tijdens zijn verhoor zei hij dat hij degene was die de politie tipte over de verblijfplaats van de meisjes. Een rechter zag geen reden om hem langer vast te houden.

De Portugese politie zegt dat de meisjes tijdens hun reis geen valse namen hebben gebruikt en dat er geen bewijs lijkt te zijn van dwang. Het OM ziet de man dan nog wel als verdachte vanwege het onttrekken aan het ouderlijk gezag.

Niet strafbaar

De rechtbank wees het verzoek van Nederland om hem uit te leveren af. In Portugal is onttrekking aan het ouderlijk gezag geen strafbaar feit op grond waarvan uitlevering plaats kan vinden en van een ontvoering is geen sprake, vond ook de Portugese rechter.

Inmiddels zijn de meisjes in Nederland los van elkaar uitgebreid verhoord. Op basis van deze verhoren is meer bekend geworden over de toedracht.

Eigen initiatief

Op 24 november maakt het OM bekend dat de meisjes op eigen initiatief op het vliegtuig zijn gestapt. Volgens het OM is er geen sprake van onttrekking aan het ouderlijk gezag of ontvoering en wordt de man niet langer als verdachte gezien.

De politie en het OM willen wel graag meer duidelijkheid over wat er die dagen in Spanje en Portugal precies is gebeurd. Daarom zal het onderzoek nog worden voortgezet. De 34-jarige man zal nog worden verhoord.