De rechtbank sprak de 48-jarige Jos de G. op 21 november vrij van doodslag in de zaak die draait om de verkrachting van en moord op de 15-jarige Nicole van den Hurk in 1995. Hij kreeg wel vijf jaar cel voor verkrachting. Zowel het Openbaar Ministerie als De G. gaan tegen de uitspraak in hoger beroep. Een overzicht van de zaak. 

De toen 15-jarige Van den Hurk verdween op 6 oktober 1995.

Ze vertrok uit het huis van haar oma naar een bijbaantje in de supermarkt in Eindhoven. Bijna twee maanden later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

De afgelopen jaren zijn meerdere personen aangehouden. Zo werd in 1996 haar stiefvader als verdachte gezien. Hij kwam korte tijd later weer op vrije voeten. Haar stiefbroer Andy zat in dat jaar ook korte tijd vast, evenals in 2011. Hij werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Jos de G. is vrijgesproken van doodslag, het OM gaat in hoger beroep.

Volgens de rechter is er voldoende bewijs dat Van den Hurk is gedood, maar kan niet vastgesteld worden dat De G. dit heeft gedaan. Wel is verkrachting bewezen. De G. moet vijf jaar de cel in. Het OM laat 29 november weten in hoger beroep te gaan.

De G. ontkent iets met de moord te maken hebben. Hij stelt dat het DNA dat is gevonden op het lichaam van de tiener niet van hem is. En als het wel zijn sporen zijn, dan heeft hij vrijwillig seks met haar gehad, hoewel hij zich dat niet herinnert. Dat verklaarde De G. vorig jaar september.

Het OM liet bij de start van de rechtszaak in 2014 de aanklacht moord tegen De G. vallen. Hij werd beschuldigd van verkrachting en doodslag, wat betekent dat De G. Van den Hurk volgens justitie niet met voorbedachte raden heeft gedood.

De zaak is in 2011 weer opgepakt door een cold case-team en dat leidde tot de arrestatie van Jos de G.

Met verbeterde technieken kon een DNA-profiel van de dader worden gemaakt. Dat gebeurde door middel van  sperma en haar dat werd gevonden op het lichaam van Van den Hurk, dat daarvoor opnieuw werd opgegraven. Dat leidde begin 2014 tot de arrestatie van de toen 46-jarige Jos de G..

De handelwijze bij een andere verkrachting door de G. was voor het OM aanleiding om het DNA van De G. te vergelijken.

De G. maakte zich in 2000 schuldig aan een brute verkrachting van een 20-jarige vrouw, waarvoor hij is veroordeeld. Hij sleurde het slachtoffer van haar fiets en nam haar mee naar een afgelegen gebied. In combinatie met de DNA-sporen zorgde dat voor steeds sterkere bewijzen dat De G. Van den Hurk heeft verkracht en gedood.

Daarnaast werd de G. veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging nadat hij zijn ex-vriendin twee keer seksueel had misbruikt in haar eigen huis. Hij wordt ook in verband gebracht met een verkrachtingszaak uit 1987.

Twee oud-tbs’ers stellen dat De G. in een tbs-kliniek heeft gezegd dat hij een meisje om het leven heeft gebracht.

Het ernstige vermoeden bestaat dat hij sprak over Nicole van den Hurk. De rechtbank legde de zaak tijdelijk stil zodat het OM onderzoek kon doen naar de verklaringen.

Bij de hervatting van de zaak bleek echter dat zowel de aanklager als de advocaten van de verdediging vragen hebben over het motief van de nieuwe getuigen. Ze vragen zich af of de beloning die ervoor is uitgeloofd een rol heeft gespeeld. De rechter heeft bepaald dat de uitspraken niet als bewijs kunnen dienen.