Presentatie resultaten onderzoek Srebrenica, verdediging Wilders

Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 18 november 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Presentatie resultaten onderzoek Srebrenica

Het NIOD presenteert de resultaten van een verkennend onderzoek naar bronnen en wetenschappelijke literatuur over de gang van zaken voorafgaand aan, tijdens, en na de val van Srebrenica in 1995. Het laatste NIOD-rapport werd in 2002 gepubliceerd.

Het instituut richtte zich in het onderzoek op de internationale politieke besluitvorming over het verlenen van luchtsteun en in het bijzonder op de mogelijke afspraken over de luchtsteun tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Volgens Joris Voorhoeve, destijds de verantwoordelijke minister, werden verzoeken tot luchtsteun genegeerd vanwege een geheime afspraak tussen de drie landen. 

Ook is gekeken naar mogelijke voorkennis bij westerse inlichtingendiensten over de Bosnisch-Servische aanval op de safe area Srebrenica.

Advocaat Wilders aan het woord in strafzaak

Geert-Jan Knoops begint aan zijn verdediging in de strafzaak tegen Geert Wilders. Hij heeft twee dagen uitgetrokken voor zijn pleidooi. Het Openbaar Ministerie eiste donderdag een boete van 5.000 euro. Knoops was zelf niet aanwezig tijdens de strafeis. 

Europese leiders en Obama praten over sancties Rusland

In Berlijn praten Obama en leiders van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje op uitnodiging van bondskanselier Angela Merkel over het verlengen van de sancties tegen Rusland. Het land kreeg die sancties opgelegd vanwege inmenging in het conflict in Oekraïne. Ook worden mogelijke nieuwe sancties voor de Russische bombardementen in Syrië besproken. Obama is bezig aan zijn laaste Europese trip. 

Vakbonden praten over acties Shell-werknemers

In de middag komt het actiecomité van de FNV bijeen om te praten over mogelijke acties onder Shell-werknemers in Pernis en Moerdijk. Vakbonden liggen met Shell overhoop over de hoogte van het loonbod. Shell ging donderdag niet in op het ultimatum van de vakbonden voor een nieuwe cao voor 1.800 medewerkers van het olie- en gasconcern in Pernis en Moerdijk.

En verder:

- Acteur Frank Lammers bespreekt op NU.nl het actuele bioscoopaanbod. Vier tips van Frank Lammers. 

- In Amsterdam is deze week het internationale documentairefestival IDFA van start gegaan. De leukste evenementen op een rij.

Weer: 

Vrijdag trekken de hele dag buien over Nederland, maar in de middag is er ook ruimte voor de zon. Het wordt ongeveer 7 graden, verwacht het KNMI. Aan de kust en boven het IJsselmeer staat een vrij krachtige tot krachtige wind.  

Op de weg is het vrijdagochtend zoals gebruikelijk rustig. 's Avonds kan het druk worden als tijdens de spits regen valt, stelt de ANWB. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.

Lees meer over:
Tip de redactie