Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 17 november 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Strafeis in zaak Wilders

Officier van justitie Sabina van der Kallen komt donderdag met haar eis tegen Geert Wilders. Het OM acht Wilders strafbaar, omdat hij zou hebben aangezet tot haat en discriminatie toen hij in 2014 een zaal liet scanderen dat er "minder,minder,minder" Marokkanen moesten zijn in Nederland.

Oordeel rechter over uitsluiting Le Pen bij Front National 

Een rechter in Frankrijk doet uitspraak over de kwestie waarbij oprichter van de nationalistische Front National Jean-Marie Le Pen al dan niet uitgesloten mag worden van de partij. Leider van het Front National en dochter van Jean-Marie, Marine Le Pen, ontnam haar vader het lidmaatschap in 2015 nadat hij omstreden uitspraken had gedaan over de Holocaust.

Zware avondspits verwacht

Verkeersdiensten verwachten een zware avondspits voor donderdagavond. Tijdens de spits is er kans op veel regen. Ook gaan de buien naar verwachting gepaard met onweer en windstoten. Op verschillende plekken in het land is de kans op het vastlopen van het verkeer daarom groot. De afgelopen weken had het verkeer al regelmatig last van weersomstandigheden en de eerder invallende duisternis. Dinsdag gold bijvoorbeeld nog als de drukste ochtendspits van het jaar.

En verder:

- Komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met cijfers over de werkloosheid in oktober. 

- Wordt een nieuwe satelliet Tijmen gelanceerd, die vernoemd is naar de Nederlandse 16-jarige Tijmen van Kraaij uit Gelderland.

- Heeft de Japanse premier Abe een ontmoeting met Donald Trump. 

Weer: 

Naarmate de dag vordert neemt de kans op buien donderdag steeds verder toe. Vooral in de namiddag en in de avond is er kans op stevige buien en harde wind. Later 's avonds neemt de windkracht weer af. Het wordt 8 tot 11 graden. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.