OM begint aan requisitoir zaak Wilders, cijfers ABN Amro

Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 16 november 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

OM begint aan requisitoir in zaak Wilders

OM begint morgen aan het requisitoir in de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Hiervoor zijn twee dagen uitgetrokken, maar mogelijk ronden de Officier van Justitie het morgen al af, gevolgd door de strafeis of vraag om vrijspraak. Het OM acht Wilders strafbaar, omdat hij zou hebben aangezet tot haat en discriminatie toen hij in 2014 een zaal tijdens een verkiezingsbijeenkomst liet scanderen dat er "minder, minder, minder'' Marokkanen moeten zijn in Nederland.

ABN Amro publiceert derdekwartaalcijfers

ABN Amro maakt zijn resultaten over het derde kwartaal bekend. In het vorige kwartaal zag de bank zijn nettowinst met 35 procent dalen naar 391 miljoen euro, vooral door de schikking rond rentederivaten. In september werd duidelijk dat ABN Amro 975 tot 1.375 banen wil schrappen en jaarlijks 200 miljoen euro wil besparen. De details van de reorganisatie zouden aan het einde van het derde kwartaal bekend moeten zijn. 

Kort geding nabestaanden Koen Everink 

De nabestaanden van de vermoorde zakenman Koen Everink willen geld van Mark de J., de man die vastzit op verdenking van de moord op Everink. In een kort geding aanstaande woensdag in de rechtbank in Utrecht eisen ze binnen twee dagen 26.050 euro van de voormalig tenniscoach. Everink had volgens zijn nabestaanden de voormalig coach van tennisser Robin Haase eind vorig jaar 27.750 euro geleend, op voorwaarde dat hij dat bedrag binnen dertien maanden zou terugbetalen. De J. loste eenmaal een bedrag af en daarna niets meer.

Hoofdverdachte chaletmoord Ermelo voor de rechter

Woensdag dient de zaak rondom de dood van de 58-jarige zakenman Ton Kuijf uit Amersfoort. Op de eerste zittingsdag zullen de feiten worden behandeld van de 30-jarige vrouwelijke hoofdverdachte, de 28-jarige Janet S. uit Kampen. Kuijf werd na een etentje met bekenden meegelokt door twee dames, naar een chalet in Ermelo. Daar kwam hij aan zijn einde. Met het in brand steken van de vakantiewoning hoopte het tweetal zich van het lijk te ontdoen. Op woensdag zullen getuigen worden gehoord. Op donderdag staat het requisitoir in deze zaak gepland.

En verder:

- Spelen FC Twente en FC Barcelona de terugwedstrijd van de achtste finales in de Champions League voor vrouwen. Vorige week won Barcelona de thuiswedstrijd met 1-0.

Weer: 

Woensdag wordt het 12 tot 14 graden. De kans op regen is het grootst in het zuiden, mogelijk klaart het in het noorden even op, maar in het algemeen blijft het bewolkt. De westelijke wind is matig tot krachtig. Donderdag vallen er vooral later op de dag stevige buien. Vanaf vrijdag wordt het minder zacht, maar blijft het wisselvallig.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.

Tip de redactie