Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 8 november 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Verkiezingen in Amerika

Amerika gaat dinsdag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Krijgt de Verenigde Staten met Hillary Clinton voor het eerst een vrouwelijke president? Of volgt Donald Trump Barack Obama op in het Witte Huis? De meeste slotpeilingen tonen een kleine voorsprong voor Clinton, maar van een gelopen koers is zeker nog geen sprake.

Na middernacht worden de eerste belangrijke resultaten uit 'swing state' Florida verwacht. Zicht op de uitslag is er pas in de vroege ochtend (Nederlandse tijd). Al het nieuws rond de verkiezingen is uiteraard te volgen op NU.nl.

Kamer in debat met Rutte over referendum Oekraïne

De Tweede Kamer debatteert met premier Rutte over het kabinetsbesluit om de beslissing over de ratificatie van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne opnieuw uit te stellen. Het kabinet had van de Kamer tot 2 november gekregen om tot een besluit te komen. Rutte besloot vorige week de deadline opnieuw te negeren, omdat hij in Europa op zoek wil naar steun voor enkele aanpassingen van het verdrag die recht zouden doen aan de zorgen van de nee-stemmers.

Rutte wil het verdrag voorzien van een bindende appendix die nog eens duidelijk moet maken dat er geen extra geld naar Oekraïne gaat, dat het verdrag geen opmaat is voor een EU-lidmaatschap en dat Nederland ervoor kan kiezen om af te zien van militaire samenwerking. Dat verdrag met de bindende toevoeging moet vervolgens opnieuw door de Tweede en Eerste Kamer en daar heeft het kabinet geen meerderheden. 

Loting voor EK vrouwenvoetbal 2017 in Nederland

In Rotterdam wordt geloot voor het EK vrouwenvoetbal 2017, dat van 16 juli tot 6 augustus in Nederland wordt gespeeld. Nederland zit samen met Duitsland, Frankrijk en Engeland in Pot A bij de loting. De speelsteden van het EK zijn Utrecht, Deventer, Enschede, Doetinchem, Utrecht, Rotterdam (Het Kasteel), Breda en Tilburg. De finale is in Enschede.

En verder:

- Oranje traint in de Amsterdam Arena in aanloop naar de oefeninterland tegen België op woensdagavond. Aansluitend geeft bondscoach Danny Blind en een speler een persconferentie.

- Dinsdag is de uitspraak in het kort geding dat de KLM heeft aangespannen tegen vakbonden VNC en FNV. De luchtvaartmaatschappij wil de vakbonden op die manier bewegen om weer aan de onderhandelingstafel te komen.

Weer:

Dinsdag overdag schijnt de zon af en toe. Vooral langs de kust blijft de kans op een (winterse) bui. 's Middags wordt het 4 tot 7 graden.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.