Drieënhalf jaar geleden werden oud-volleybalster Ingrid Visser (35) en haar vriend Lodewijk Severein (57) op gruwelijke wijze vermoord in Spanje. Dit gebeurde er in de zaak:

18-22 mei 2013: Visser en Severein zijn al bijna een week vermist als vrienden en familie alarm slaan. Ze werden voor het laatst gezien op 13 mei in de stad Murcia. Na een aantal gemiste afspraken wordt de politie ingeschakeld. Ondanks grote zoekacties blijft het een mysterie waar het tweetal is gebleven.

27 mei 2013: Visser en Severein worden dood gevonden in een citroenboomgaard in Alquerías op aanwijzing van een Spanjaard (36) die een dag eerder is gearresteerd. Ook twee Roemenen (47 en 60) worden opgepakt. Visser en Severein hebben het drietal ontmoet in een vakantiehuis waar ze werden vermoord. Een zakelijk conflict is waarschijnlijk het motief.

28 mei 2013: Eén van de verdachten blijkt Juan Cuenca Lorente, de voormalig manager en technisch directeur van de volleybalclub waar Visser tussen 2009 en 2011 speelde. Severein zou met hem geld hebben gestoken in een aantal zakelijke projecten, waar ruzie over ontstond.

31 mei 2013: DNA-onderzoek wijst uit dat de lichamen van Visser en Severein zijn. Doordat ze visueel niet meer herkenbaar waren en bijtende soda over de lichamen was gestrooid, was onder meer botonderzoek nodig. Uit de autopsie blijkt dat ze zijn doodgeslagen. Na hun dood zouden ze in stukken zijn gezaagd en in vuilniszakken zijn begraven.

15 juni 2013: Ruim een week nadat de lichamen naar Nederland zijn gevlogen nemen familie en vrienden afscheid van Visser en Severein in Almere.

21 oktober 2013: Vijf mensen worden definitief vervolgd voor betrokkenheid bij de moord. Naast de Spanjaard en de twee Roemenen wordt ook de vriendin van de Spaanse hoofdverdachte vervolgd voor moord. De eigenaar van de boomgaard moet voor de rechter verschijnen voor het verhullen van de dubbele moord.

3 oktober 2014: Tegen drie verdachten van de moord in Spanje op volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein is voor een Spaanse rechtbank 50 jaar cel geëist. Verder is drie jaar celstraf geëist tegen de eigenaar van een boomgaard. Het zal volgens een advocaat van de nabestaanden echter nog weken duren voordat de zaak daadwerkelijk voor de rechter komt.

31 oktober 2014: Het Openbaar Ministerie (OM) in Spanje heeft vrijdag zijn eis van vijftig jaar gevangenisstraf bekrachtigd tegen elk van de drie hoofdverdachten van de moorden. Dat gebeurt tijdens de inleidende zitting voor de onderzoeksrechter in Molina de Segura.

28 mei 2015: Het Openbaar Ministerie in Spanje wil snel beginnen met het proces tegen de verdachten. Advocaten van de verdachten vinden het nog te vroeg om met het proces te beginnen. Ze zeggen dat belangrijke informatie nog niet is onderzocht.

22 september 2016: De advocaten van de verdachten proberen tevergeefs een deal te sluiten met de openbare aanklager en de familie van de slachtoffers. In ruil voor een bekentenis van doodslag in plaats van moord, zouden de verdachten een celstraf van twintig jaar aanvaarden. Maar zowel de openbare als de particuliere aanklager (een rechtsfiguur die in Nederland niet bestaat) weigerden met dat voorstel in zee te gaan.

3 oktober 2016: De Roemeense Valentin Ion bekent de twee te hebben doodgeslagen. Hij was eerder al door hoofdverdachte Juan Cuenca aangemerkt als de dader. Ion, die een militaire opleiding heeft, zei dat hij eerst Visser doodde en daarna Severein. Hij deelde daarbij vuistslagen uit en gebruikte een vaas en een glazen asbak. Volgens de Roemeen zou Severein hem eerst geslagen hebben.

27 oktober 2016:  Cuenca en Ion worden door een volksjury bij het Provinciale Hof in Murcia schuldig bevonden aan de moord op Visser en Severein. De voorzitter van de rechtbank, rechter Enrique Domínguez, bepaalt in de dagen na de jurybeslissing de strafmaat.

4 november 2016: Hoofdverdachten Juan Cuenca en Valentin Ion zijn door de rechtbank in Murcia veroordeeld tot 34 jaar cel. De Roemeen Constantin Stan wordt vrijgesproken van moord, maar krijgt wel zes maanden cel voor het in stukken snijden van de lichamen.

10 maart 2017: Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft gevraagd om nietigverklaring van het proces waarin de Roemeen en de Spanjaard zijn vrijgesproken van de moord op Severein en Visser.

16 maart 2017: De twee mannen die in Spanje zijn veroordeeld voor de moord op volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein hebben in hoger beroep zwaardere straffen gekregen.  Het provinciale hooggerechtshof in Murcia legde Spanjaard Juan C. en Roemeen Valentin I. donderdag ieder veertig jaar gevangenisstraf op. In eerste aanleg kregen zij 34 jaar cel.