Na veertien jaar is de zogenoemde Posbankmoord nog steeds niet voorbij. De verdachten Frank S. en Souris R., werden op 7 juni voor de rechter in Arnhem veroordeeld tot 14 en 16 jaar cel, maar zij zijn in hoger beroep gegaan. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

In januari 2003 werd Alex Wiegmink vermoord.

Het lichaam van de 44-jarige huisschilder Alex Wiegmink werd op 20 januari 2003 gevonden in een uitgebrande auto in een bos bij het Brabantse plaatsje Erp. Hij was eerder op de dag verdwenen tijdens een rondje hardlopen in natuurgebied de Posbank bij het Gelderse Rheden.

Bewijsmateriaal wees uit dat hij vermoedelijk in de Posbank was neergeschoten. De politie kon geen motief vinden voor de moord en geen verdachten.

Frank S. en Souris R. konden alsnog worden veroordeeld, nadat de zaak in 2015 was heropend.

Eerder concentreerde het onderzoek zich vooral op de Posbank. Maar het coldcaseteam legde meer de nadruk op Erp, omdat de locatie waar de auto is gevonden vermoedelijk niet zomaar was gekozen door de daders.

Zij moesten met het lichaam vele tientallen kilometers afleggen en namen ook in het bos bij Erp een flink risico toen zij de auto in brand staken.

Bovendien was DNA-onderzoek inmiddels verder gevorderd, zodat er DNA-sporen van een mutsje konden worden gehaald dat in het bos bij Erp gevonden was.

Het programma Opsporing Verzocht besteedde op 1 november 2016 aandacht aan de zaak.

De politie vertelde over de vorderingen van het coldcaseteam en riep getuigen op zich te melden. Vaak krijgen daders na verloop van tijd toch last van gewetenswroeging en willen zij hun verhaal kwijt.

Bovendien was er een redelijk nauwkeurige beschrijving van twee mannen die door een getuige in januari 2003 in de Posbank waren gezien op de plek waar Wiegmink neergeschoten was.

Twee aanhoudingen voor Posbankmoord
44
Twee aanhoudingen voor Posbankmoord

Een verdachte meldde zich vlak na de uitzending

De 55-jarige man uit Boekel verklaarde betrokken te zijn bij de moordzaak. Later op de dag hield de politie na de bekentenis ook een 43-jarige man uit Veghel aan. De mannen zitten momenteel in voorarrest.

De politie doet verder geen mededelingen over hun rol in de dood van Wiegmink. Wel beklemtoonde een woordvoerder van het team dat het slachtoffer niets te verwijten valt: hij was op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats.

Verdachte Frank S. had last van gewetenswroeging.

De 56-jarige S. heeft een bekentenis bij de politie afgelegd over zijn betrokkenheid bij de moord. De tweede verdachte in de zaak, Souris R., ontkent de feiten. Justitie zette een undercoveragent in om een bekentenis bij hem los te krijgen. Tegenover hen verklaarde R. dat de moord op Wiegmink het resultaat was van een uit de handgelopen drugsdeal. Later ontkende hij dit weer.

Alex Wiegmink was een willekeurig slachtoffer.

De twee verdachten verklaarden in mei 2017 in de rechtszaal dat ze in het natuurgebied een auto wilden stelen. De auto wilden ze gebruiken voor een overval. Onder bedreiging van een vuurwapen wilden ze Wiegmink zijn autosleutels afhanidg maken, wat niet lukte. Uiteindelijk zouden beide verdachten op Wiegmink hebben geschoten, waarna hij in elkaar zakte. Daarna werden het lichaam en de auto van het slachtoffer in brand gestoken.

De daders werden schuldig bevonden aan doodslag.

De rechtbank achtte de daders op 7 juni 2017 schuldig aan doodslag en niet aan moord, omdat niet kon worden bewezen dat ze hebben kunnen nadenken over hun daad. Volgens de rechtbank waren de verdachten wel bereid om te doden, en wilden ze hoe dan ook niet gepakt worden. De rechtbank duidt dit aan met 'gekwalificeerde doodslag'. De bekentenis van Frank S. en zijn blanco strafblad maakten dat hij 14 jaar cel kreeg. Souris R. kreeg 16 jaar.   

Op 19 juni maken de advocaten van de twee mannen bekend beiden in hoger beroep te gaan.

Justitie vervolgt de verdachten niet voor het wegmaken van het lichaam.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn die feiten inmiddels verjaard. De verdachten wordt moord of doodslag ten laste gelegd. De nabestaanden van Wiegmink eisen bovendien een half miljoen euro van S. en R. De familie van het slachtoffer komt tijdens de rechtszaak uitgebreid aan het woord.