Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 4 november 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier

Molukkers dagen Staat om treinkaping De Punt

De voorzieningenrechter buigt zich over de dood van de Molukkers die in 1977 een trein kaapten bij De Punt. Nabestaanden zijn een civiele bodemprocedure gestart, omdat zij ervan overtuigd zijn dat de Staat destijds opdracht heeft gegeven de treinkapers dood te schieten. Kapers die al zwaargewond waren, zouden in de trein zijn geëxecuteerd. Omdat dergelijke verhalen al vele jaren klinken en de Staat hardnekkig ontkent, willen de Molukkers dat de rechtbank een oordeel velt. De rechter moet eerst bepalen of de zaak niet verjaard is. 

Blind maakt definitieve selectie Oranje bekend

Bondscoach Danny Blind maakt in Zeist zijn definitieve selectie bekend voor de interlands tegen België (oefenwedstrijd) en Luxemburg (WK-kwalificatie). De wedstrijden worden gespeeld op 9 en 13 november. De meest opvallende naam in de voorselectie was die van sc Heerenveen-aanvoerder Stijn Schaars. Arjen Robben maakt na een jaar afwezigheid door blessures vermoedelijk zijn rentree bij Oranje.

Wrakingsverzoek in zaak-Wilders behandeld

Moet rechter Elianne van Rens, die de strafzaak tegen Geert Wilders leidt, vervangen worden omdat ze vooringenomen is? Daarover komt de Wrakingskamer om 10.00 uur bijeen. Advocaat Geert-Jan Knoops diende het wrakingsverzoek donderdag in. De verdediging verklaarde geen vertrouwen te hebben in de onpartijdigheid van Van Rens, omdat zij eerder kritiek uitte op standpunten van de PVV over minimumstraffen en het uitzetten van illegalen. 

Sparta tegen Heerenveen in Eredivisie

Om 20.00 uur begint het eerste duel in de twaalfde speelronde van de Eredivisie. Sc Heerenveen, de verrassende nummer vier van de ranglijst, gaat op bezoek bij Sparta Rotterdam. De gepromoveerde ploeg staat negende op de ranglijst en schakelde onlangs nog PSV uit in de KNVB-beker.

Bekijk het volledige programma van speelronde 12 en de stand in de eredivisie

Gemeenteraad Den Haag beslist over lot De Appel

Het gerenommeerde, 45 jaar oude gezelschap De Appel verliest, als het aan het college van Den Haag ligt, haar subsidie. De raad oordeelt vrijdag over de voorgestelde korting, die het einde van het gezelschap zou betekenen.

En verder:

- Presenteert de SGP haar verkiezingsprogramma. 

Weer en verkeer:

Vrijdag is het landinwaarts op veel plaatsen droog. In het westen en noordwesten valt vaker regen. Tegen de avond breidt de regen zich over het hele land uit. In het weekend blijft het wisselvallig weer, maar schijnt de zon ook geregeld. Daarbij is het 's middags 8 tot 11 graden en 's nachts 0 tot 5 graden.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.