In 2014 werd in de Verenigde Staten de zwarte tiener Michael Brown door agenten doodgeschoten in Ferguson. Sindsdien is geweld door en tegen agenten in de VS herhaaldelijk in het nieuws. De incidenten op een rij:

2 november 2016: In Des Moines, de hoofdstad van de staat Iowa, worden twee agenten achter het stuur van hun patrouilleauto doodgeschoten. Er lijkt sprake te zijn van een hinderlaag, waarbij de schutter de agenten doelbewust in de val lokte. De politie houdt een 46-jarige man aan die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van de agenten.

20 september 2016: In Charlotte, in de staat North Carolina, wordt de 43-jarige Keith Scott doodgeschoten in zijn auto. Via camerabeelden kan niet worden vastgesteld of Scott inderdaad gewapend was, zoals door de politie wordt beweerd. Als de beelden worden vrijgegeven, breken rellen uit waarbij demonstranten zich tegen de politie keren en één demonstrant wordt gedood. De burgemeester roept de noodtoestand uit.

17 juli 2016: In Baton Rouge, Louisiana, worden drie agenten doodgeschoten. Drie andere agenten raken gewond. De dader is een Irakveteraan. Hij wordt door de politie doodgeschoten. Het is in Baton Rouge al dagen onrustig na de dood van Alton Sterling.

8 juli 2016: In Dallas, Texas, doodt een sluipschutter vijf agenten tijdens een demonstratie tegen politiegeweld. Zeven agenten en twee burgers raken gewond. De schutter wordt uiteindelijk met behulp van een bomrobot gedood.

Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten

6 juli 2016: In Saint Paul, Minnesota, wordt de 32-jarige Philando Castile door een agent doodgeschoten tijdens een verkeerscontrole. Hij bezit een wapen waarvoor hij een vergunning heeft. Zijn vrouw, die ook in de auto zit, filmt de daad van de agenten. Wederom leidt het filmpje tot ophef en demonstraties.

5 juli 2016: De 37-jarige Alton Sterling wordt door een agent doodgeschoten in Baton Rouge. Wanneer bij de politie een melding binnenkomt dat iemand rondloopt met een vuurwapen, werken agenten de persoon met een stroomstootwapen tegen de grond. Hierna ontstaat een worsteling, waarbij een agent een pistool trekt en Sterling doodschiet. Het incident wordt gefilmd; de opname verspreidt zich razendsnel via sociale media en leidt tot dagenlange protesten in Baton Rouge en andere steden.

19 april 2015: Bijna een week na zijn arrestatie overlijdt de 25-jarige Freddie Gray in Baltimore, Maryland, aan de gevolgen van een gebroken nekwervel. Hij werd op 12 april door zes agenten in een busje meegenomen vanwege illegaal wapenbezit. Eenmaal aangekomen op het politiebureau blijkt Gray niet meer aanspreekbaar te zijn. De dood van Gray leidt tot hevige protesten in Baltimore en andere Amerikaanse steden. Zes agenten die bij zijn dood betrokken waren, worden vrijgesproken.

4 april 2015: In Charleston in South Carolina schiet agent Michael Slager de zwarte, 50-jarige Walter Scott in de rug nadat hij was aangehouden bij een verkeerscontrole. Na het neerschieten van de man legde de agent een taser naast het lichaam. De schietpartij werd gefilmd; onlin3 veroorzaakte het filmpje veel woede en demonstraties. Het was niet de eerste zaak waarin een blanke agent buitenproportioneel geweld tegen een donkere Amerikaan gebruikte. Slager gaat in december 2016 vrijuit omdat de jury geen eenduidig oordeel kan vellen over de zaak.

4 december 2014: Het Amerikaanse ministerie van Justitie besluit de agent te vervolgen die verantwoordelijk is voor de dood van Eric Garner. De 43-jarige donkere Amerikaan stikte in juli van dat jaar tijdens zijn arrestatie in New York. Naar aanleiding van zijn dood gingen duizenden demonstranten de straat op met de leus 'I can't breathe'. Een jury in New York besloot eerder om de politieagent niet te vervolgen.

20 oktober 2014: Laquan McDonald wordt in Chicago door politieagent Jason Van Dyke van ongeveer drie meter afstand in totaal zestien keer geraakt met politiekogels. McDonald droeg een mes, maar werd in zijn rug geschoten. Toen hij op de grond lag, schoot de agent nog meerdere keren op hem. 

9 augustus 2014: In Ferguson, Missouri, wordt de tiener Michael Brown doodgeschoten door een agent. Brown blijkt ongewapend en wordt het gezicht van de latere protestbeweging Black Lives Matter, die demonstreert tegen het politiegeweld tegen donkere Amerikanen. De rellen in Ferguson lopen uit de hand als justitie besluit de agent die Brown doodde niet te vervolgen.