Pauze gevechten Aleppo, Feyenoord, Ajax en AZ in Europa League

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 20 oktober 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier

Rentebesluit ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt donderdagmiddag zijn rentebesluit bekend. ECB-president Mario Draghi zal tijdens een persconferentie een toelichting geven. Analisten verwachten geen belangrijke wijzigingen in het beleid. In maart kondigde de centrale bank onverwacht aan de belangrijkste rente naar 0 procent te verlagen en het opkoopprogramma uit te breiden.

Hof oordeelt over 'achterdeurproblematiek' coffeeshops

Het Hof gaat zich donderdag buigen over de zogenoemde ''achterdeurproblematiek"; het probleem dat coffeeshops worden gedoogd en softdrugs mogen verkopen, maar dat het hebben van een handelsvoorraad strafbaar is. In deze zaak draait het om een exploitant uit Noordwijk, die al sinds 2003 coffeeshops heeft in o.a. Lisse en Leiden. De rechtbank in Den Haag achtte hem op 21 december 2012 schuldig, maar legde geen straf op omdat de man ''op economisch verantwoorde wijze coffeeshops heeft geëxploiteerd.

Tijdelijke stop gevechten Aleppo, gesprekken Mosul

Het Syrische leger en Rusland hebben donderdag een tijdelijke stop van de gevechten met rebellen in delen van Aleppo aangekondigd. Tussen 8.00 uur en 19.00 uur zullen er door de samenwerkende partijen geen aanvallen plaatsvinden. De stop is aangekondigd om humanitaire hulp mogelijk te maken. In Frankrijk worden donderdag ondertussen gesprekken gehouden over de verdrijving van IS uit Mosul. Ministers van Buitenlandse Zaken van onder andere Frankrijk, Irak, Turkije en enkele Golfstaten zullen de bijeenkomst bijwonen. Ook wordt er in de EU gesproken over de houding van de unie tegenover Rusland, mede in relatie tot de situatie in Syrië. 

AZ, Ajax en Feyenoord in Europa League

Ajax gaat donderdag in de Europa League op bezoek bij het Spaanse Celta de Vigo. De ploeg van trainer Peter Bosz won zijn eerste twee duels in groep G van Panathinaikos en Standard Luik. Celta is de nummer twee in de poule met vier punten. Feyenoord speelt thuis tegen het Oekraïense Zorya Luhansk. Na de zege op Manchester United en de nederlaag bij Fenerbahçe staat Feyenoord op drie punten. Zorya heeft pas één punt weten te pakken en is hekkensluiter in groep A. AZ speelt tegelijkertijd thuis tegen Maccabi Tel Aviv. De ploeg van trainer John van den Brom heeft één punt na twee duels. De Israëlische tegenstander verloor zijn eerste twee wedstrijden en staat onderaan in groep D.

En verder: 

Komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met cijfers over de werkloosheid in september. 

- Is de bekendmaking van de winnaar van de Sonja Barendprijs voor het beste interview. 

- Komen onder andere Microsoft en Tele2 met kwartaalcijfers. 

Weer:

Donderdag is er eerst nog kans op een enkele bui, maar in de loop van de dag klaart het op verschillende plaatsen wat op. Ook is er soms ruimte voor de zon. Het wordt tussen de 10 en 13 graden. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.

Tip de redactie