Iraakse regeringstroepen zijn in de nacht van zondag 16 oktober op maandag 17 oktober begonnen met het offensief om Mosul op Islamitische Staat (IS) te heroveren. Dit weten we tot nu toe van de operatie.

Tienduizenden troepen doen mee aan het offensief. 

Volgens de Amerikaanse luitenant-generaal Stephen Townsend zet Irak 54.000 troepen in voor de herovering van Mosul. 

De Koerdische Peshmerga spelen een belangrijke rol bij het offensief. Ook sjiitische en soennitische milities doen mee, net als door Turkije gesteunde rebellen. De door de Amerikanen geleide coalitie ondersteunt de operatie met luchtaanvallen.

In Mosul zouden zich 3.500 tot 5.000 IS-strijders hebben verschanst. Volgens de VN verblijven nog ongeveer 1,5 miljoen burgers in de stad. IS zou burgers als menselijk schild gebruiken. 

De Iraakse premier Haider al-Abadi kondigde de operatie in de nacht van zondag 16 oktober op maandag 17 oktober aan. "De operatie zal geleid worden door het dappere Iraakse leger, samen met de nationale politie. Zij zijn de enigen die Mosul betreden, geen anderen."

Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?
Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?

Mosul is eerst geheel omsingeld.

Dat was de eerste fase van het offensief. Door de stad te omsingelen, kunnen IS-strijders niet bevoorraad worden of vluchten. Na de omsingeling voegden antiterreureenheden zich bij de reguliere militairen om de stad te bevrijden. Zo ging dat ook in andere Iraakse steden zoals Ramadi en Falluja. 

De opmars vordert gestaag: veel dorpen rond Mosul zijn inmiddels bevrijd door de Iraakse en Koerdische troepen. Volgens een Iraakse legerwoordvoerder heeft IS al zware verliezen moeten incasseren. Op 1 november vielen de troepen de stad voor het eerst de stad binnen. De aanval stuitte op zwaar verzet en nog altijd wordt in Mosul hevig gevochten. 

Mogelijk slaan honderdduizenden burger op de vlucht.

VN-woordvoerder Stéphane Dujarric zei eerder dat wordt verwacht dat 200.000 mensen op de vlucht zullen slaan in de beginfase van het offensief om Mosul. In het slechtste geval groeit dit aantal volgens hem tot een miljoen mensen. Inmiddels zijn al tienduizenden mensen gevlucht.

Er zijn meerdere massagraven ontdekt.

De eerste berichten over massamoorden zijn naar buiten gekomen. Zo maakte het Iraakse leger bekend ten zuiden van Mosul een massagraf te hebben gevonden. In het graf werden ongeveer honderd onthoofde lichamen aangetroffen. Ook bij Hammam al-Alil zijn massagraven gevonden. Daar liggen in een waterput vermoedelijk zo'n tweehonderd lichamen.

De oude stad Nimrud is geheel verwoest. 

De stad ligt vlakbij Mosul en was ooit een van de belangrijkste centra van het Assyrische rijk. Volgens de BBC ligt Nimrud volledig in puin. De stad werd in 2014 ingenomen door IS. 

Burgers in Mosul hebben instructies gekregen.

De Iraakse autoriteiten stelden burgers via flyers en de radio op de hoogte van het offensief. De inwoners van Mosul wordt verteld dat ze binnen moeten blijven, het gas moeten afsluiten, waardevolle spullen moeten verbergen en tape in een X-vorm op de ruiten moeten plakken om te voorkomen dat glasscherven bij explosies door de ruimte vliegen. 

Jonge inwoners van Mosul moeten zich verzetten tegen IS, stellen de autoriteiten. 

De VS ondersteunt de aanval.

In september stuurde de VS zeshonderd extra militairen naar Mosul. Vlak voor de operatie bestookte het Amerikaanse leger al doelen in de buurt van Mosul.

Ook de Fransen bieden hulp. Zo werd het vliegdekschip Charles de Gaulle begin september in gereedheid gebracht voor ondersteuning.

Mosul is sinds 2014 in handen van IS.

Mosul is de op twee na grootste stad van Irak en van groot strategisch belang voor IS. Het is bijvoorbeeld de stad waar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 vanuit een moskee het kalifaat uitriep.

Mosul geldt als het laatste bolwerk van IS in Irak. Als Mosul wordt heroverd, heeft IS in Irak geen noemenswaardige steden meer in handen. 

Een eerdere poging om IS te verdrijven mislukte.

Het Iraakse leger begon in maart een offensief om de stad te bevrijden, maar die operatie mislukte. Na drie weken werd de campagne onderbroken in afwachting van versterking.

Overzicht: Offensief Mosul

Het Iraakse leger is in de nacht van zondag 16 oktober op maandag 17 oktober begonnen aan een groot offensief om de stad Mosul te heroveren op Islamitsche Staat (IS). © AFP
Irak zet 54.000 militairen in om de op twee na grootste stad van Irak te heroveren. © AFP
De door de Amerikanen geleide coalitie ondersteunt de operatie met luchtaanvallen. © AFP
Strijders van de Iraaks-Koerdische peshmerga vechten ook mee. © AFP
De stad is van groot strategisch belang voor IS en is al sinds 2014 in handen van de terroristische organisatie. © AFP
Buiten de stad is een tijdelijke opvang gebouwd om vluchtende inwoners op te vangen. © AFP
Iraakse troepen hebben op woensdag 19 oktober het district al-Shoera bevrijd, een gebied ten zuidoosten van Mosul. Verschillende dorpen rond Mosul worden bevrijd door de Iraakse en Koerdische troepen om zo de stad te omsingelen. © AFP
IS heeft vrijdag 21 oktober aanvallen uitgevoerd op de Noord-Iraakse stad Kirkuk. Irak heeft de stad zaterdag nog steeds in handen. © AFP
Iraakse troepen treden dinsdagochtend 1 november (Nederlandse tijd) de stad Mosul binnen. Ze nemen een gebouw van de staatstelevisie in het oosten van de stad in handen. © AFP
Iraakse troepen hebben op 5 november het dorp Hammam al-Alil terugveroverd. Dit is het laatste dorp op weg naar Mosul. © AFP
Het Iraakse leger heeft op zaterdag 12 november na zware gevechten twee districten in het oosten van de stad Mosul bezet. © AFP
De speciale eenheden hebben luchtsteun gekregen van de Verenigde Staten en de eigen luchtmacht. © AFP
Het Iraakse leger herovert op 13 november de historische stad Nimrud. Twee dagen na het verdrijven van IS is duidelijk dat er een enorme schade is aangericht. © AFP
Nimrud ligt zo'n 40 kilometer ten zuidoosten van Mosul in Noord-Irak.
Op 6 december start het Iraakse leger een nieuw offensief om de stad Mosul te heroveren van Islamitische Staat. © AFP
IS heeft Mosul de laatste tijd fel verdedigd. De herovering van de stad verloopt hierdoor niet zo soepel als gehoopt. De Britse generaal Rupert Jones beklemtoonde eind november dat er geduld nodig is voor deze slag. © AFP