Bekendmaking Nobelprijs voor de Literatuur, zaak ex-voorman No Surrender

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 13 oktober 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier

Pro formazitting deelname IS

Donderdag is de zitting in de zaak die draait om de 37-jarige Mohammed A.. Hij wordt ervan verdacht dat hij zich in mei van dit jaar bij terreurorganisatie IS wilde voegen, met als doel een aanslag te plegen in Syrië. Het Openbaar Ministerie verdenkt van hem deelname aan een terroristische organisatie. A. had onder meer een reisdocument bij zich om naar Turkije te reizen en een briefje in het Arabisch waarop hij God om vergeving vraagt, nadat hij een aanslag zou hebben gepleegd. Op het papier zou ook het symbool van de IS-vlag te zien zijn. 

Gouden Televizier-Ring Gala

Tijdens de 51e editie van het Gouden Televizier-Ring Gala worden de belangrijkste Nederlandse televisieprijzen uitgereikt. De presentatie van de liveshow, die donderdag wordt uitgezonden vanaf 20.30 uur op NPO1, is in handen van Art Rooijakkers en Jan Smit. Kanshebbers voor de belangrijkste prijs zijn PenozaFloortje naar het einde van de wereld en Geer en Goor zoeken een Hobby. 

Bekendmaking Nobelprijs voor de Literatuur

Wie krijgt de Nobelprijs voor de Literatuur? Dat wordt donderdag om 13.00 uur duidelijk. Wie zich onder de genomineerden bevinden, wordt niet bekendgemaakt. In 2015 kreeg de Wit-Russische schrijfster en journaliste Svetlana Alexievich de Nobelprijs voor de LiteratuurZe schreef onder meer Het einde van de rode mens, over de teloorgang van het communistische tijdperk in Rusland. 

Ex-voorman No Surrender Klaas Otto voor de rechter

Donderdag moet Klaas Otto voor de rechter in Breda verschijnen in de eerste pro formazitting in de zaak tegen hem. Otto zit vast op verdenking van onder meer afpersing, witwassen en brandstichting. Tijdens de zitting wordt er meer duidelijk over het onderzoek naar hem. Financieel rechercheurs ontdekten dat Otto de afgelopen jaren "aanzienlijke bedragen" heeft uitgegeven maar dat er geen legale herkomst van het geld is gevonden. Woensdag werd Otto nog in verband gebracht met bedreiging van weekblad Panorama. 

En verder: 

- Is het Trombosedag. 

- Maakt Unliver cijfers bekend over het derde kwartaal. 

- Is het de internationale dag voor de beheersing van natuurrampen.  

Weer:

Donderdag is er eerst op veel plaatsen nog ruimte voor de zon. Naarmate de dag vordert, neemt ook de bewolking toe. Wel blijft het donderdag droog. Het wordt tussen de 11 en 13 graden. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.

Tip de redactie