Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 10 oktober 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Oranje ontvangt Frankrijk in WK kwalificatie

Het Nederlands elftal speelt zijn derde WK-kwalificatie-interland op weg naar het WK 2018 in Rusland. In de Amsterdam Arena is groepsfavoriet Frankrijk de tegenstander. Vorig jaar troffen beide ploegen elkaar in hetzelfde stadion voor het laatst. De Fransen wonnen een vriendschappelijke interland kort na het overlijden van Johan Cruijff met 2-3. Wesley Sneijder ontbreekt bij Oranje, dat vrijdag nog van Wit-Rusland won (4-1). 

Start Nationale Donorweek

Maandag start de Nationale Donorweek 2016. De Nederlandse Transplantatie Stichting, het ministerie van Volksgezondheid, patiëntenverenigingen, gezondheidsfondsen en alle betrokkenen komen in actie en vragen tijdens deze week aandacht voor het tekort aan donoren. De week staat onder meer in het teken van de start van de campagne Nierdonatie bij Leven.

Bekendmaking Nobelprijs voor de Economie

De winnaar van wat in de volksmond de Nobelprijs voor de Economie heet, wordt maandag bekendgemaakt. Onder anderen de economen Olivier Blanchard, Edward Lazear en Marc Melitz worden genoemd als mogelijke winnaars. Vorig jaar won Angus Deaton de prijs voor zijn analyse van consumptie, armoede en welvaart. De prestigieuze onderscheiding draagt officieel de naam The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel en is ingesteld door de Zweedse centrale bank. Hoewel het geen 'echte' Nobelprijs is, wordt de onderscheiding wel zo beschouwd.

Afronding fusie biergiganten AB InBev en SABMiller

Biergrootmachten AB InBev en SABMiller houden maandag een gezamenlijke aandeelhoudersvergadering waarbij de fusie tussen de bierfabrikanten formeel afgerond wordt. De aandeelhouders van beide bedrijven hebben eerder al ingestemd met het samengaan. De naam van het gecombineerde bedrijf wordt AB InBev.

En verder: 

De rechtbank doet uitspraak in de zaak waarin Johannes (Jan) R. op gruwelijke wijze een 82-jarige man doodde in de gevangenis in Zoetermeer. Het OM eist tbs met dwangverpleging.

- De Britse premier Theresa May is maandag in Den Haag voor een kennismakingsbezoek aan premier Mark Rutte. Behalve over de banden tussen beide landen zal er vooral worden gesproken over het voornemen van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten.

- Speelt Jong Oranje de laatste poulewedstrijd in de kwalificatie voor het EK onder 21 2017 in Polen. De ploeg van bondscoach Art Langeler moet winnen om een kans op plaatsing te houden.

Weer:

Maandag wisselen wolkenvelden en wat zon elkaar af. Vooral in de kustgebieden valt een bui. Het wordt rond 13 graden.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.