Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 8 oktober 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Veiligheidsraad VN stemt over resolutie Syrië

De VN-Veiligheidsraad stemt zaterdag over een resolutie die Rusland en de Verenigde Staten oproept een staakt-het-vuren in de belegerde Syrische stad Aleppo tot stand te brengen. De resolutie is ingediend door Frankrijk. Of de resolutie het haalt, valt te betwijfelen. Rusland heeft al laten weten een veto te zullen uitspreken. "Ik heb het vermoeden dat het werkelijke motief is om een Russisch veto uit te lokken'', verklaarde de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin. Het Syrische leger is met steun van Rusland en Iran bezig met een offensief in het oosten van Aleppo om rebellen uit de stad te verjagen. Ongeveer 250.000 burgers zitten onder erbarmelijke omstandigheden vast in de stad.

Kwalificatie Grand Prix van Japan

Max Verstappen komt zaterdag om 8.00 uur Nederlandse tijd in actie tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan. De race wordt zondag om 7.00 uur verreden op het inmiddels legendarische circuit van Suzuka. Verstappen kende een goede vrijdag en hoopt zondag op regen. De Red Bull van de Nederlander kan op een droge baan in Japan al aardig uit de voeten, maar kan op nat asfalt zeker een gooi doen naar de zege. 

Máxima houdt Duisenberglezing tijdes jaarvergadering IMF

Koningin Máxima houdt zaterdag ter gelegenheid van de jaarvergadering van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lezing. Ze zal in Washington onder meer spreken over het verbeteren van de toegang tot financiële diensten. Dit kan helpen om armoede te verminderen en de economische ontwikkeling van met name vrouwen en kleine landbouwbedrijven te stimuleren. (De koningin is in 2009 benoemd tot Speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling)

Engeland speelt eerste duel onder Southgate

Engeland speelt zijn zaterdag de eerste interland onder interim-bondscoach Gareth Southgate. Na het geruchtmakende ontslag van Sam Allardyce wegens uitspraken die de coach deed aan undercoverjournalisten moet Southgate de Engelsen op koers houden voor plaatsing voor het WK 2018 in Rusland. Engeland won zijn eerste duel met 1-0 van Slowakije en speelt nu tegen het bescheiden Malta. Duitsland komt later op de avond in actie tegen buurland Tsjechië.

En verder: 

- Treedt Justin Bieber zaterdagavond (en zondagavond) op in de Gelredome in Arnhem.

Weer:

Zaterdag breekt in de loop van de dag de zon vaker door. Het blijft droog en het wordt 12 tot 15 graden. Door opklaringen in de nacht naar zondag wordt dat een koude nacht, met minima lokaal dicht bij het vriespunt en lokaal een mistbank. Vlak bij de grond kan het een paar graden vriezen. Zondag overdag zijn er meer wolken en kan er in het noordelijk deel van het land wel een buitje vallen.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.