Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 7 oktober 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Zuidoosten VS maakt zich op voor orkaan Matthew

De Amerikaanse staten Florida, Georgia en South Carolina maken zich op voor de komst van de orkaan Matthew, die de afgelopen dagen al met dodelijke gevolgen huishield in het Caraïbisch gebied. Daarbij vielen honderden doden. Inwoners van de kustgebieden in het zuidoosten van de VS werden met klem opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken voor wat 'de zwaarste orkaan van de moderne tijd' wordt genoemd. De verwachting is dat de orkaan vrijdagochtend Nederlandse tijd aan land komt in Florida en parallel aan de kustlijn omhoog trekt. 

Oranje speelt tweede kwalificatieduel tegen Wit-Rusland

Het Nederlands elftal speel vrijdagavond om 20.45 uur tweede kwalificatie-interland op weg naar het WK 2018 in Rusland tegen Wit-Rusland. De wedstrijd wordt gespeeld in De Kuip. Het is de eerste kwalificatie-interland in Rotterdam sinds oktober 2012. Alleen in 2014 speelde het Nederlands elftal een vriendschappelijke wedstrijd in De Kuip. Na een periode waarin Oranje alleen in de Amsterdam Arena thuis speelde, zullen dit seizoen ook Rotterdam en Eindhoven gastheer zijn voor het Nederlands elftal.

Aankondiging Nobelprijs voor de Vrede

Vrijdag wordt de winnaar van de de jaarlijkse Nobelprijs voor de Vrede aangekondigd. Dit gebeurt om 11.00 uur in Noorwegen. Vorig jaar ging de prestigueze prijs naar het 'Kwartet voor Nationale Dialoog in Tunesië'. Dit jaar worden de reddingswerkers de Witte Helmen in Syrië en de eilandbewoners van Griekenland tot de kanshebbers gerekend.

Toespraak Máxima jaarvergadering IMF/Wereldbank

Koningin Máxima houdt vrijdag een toespraak tijdens de jaarvergadering van de Wereldbank en het IMF. Ze zal onder meer ingaan op de toegang tot financiële diensten. Wereldwijd hebben twee miljard mensen nog altijd geen toegang tot een bankrekening, verzekering, lening of pensioen. Sommige toelatingsregels bij banken maken het moeilijk om een bank- of spaarrekening te openen. Volgens de koningin is het belangrijk dat financiële instellingen samenwerken om de mogelijkheden voor toegang tot diensten te bevorderen.

Marokko kiest nieuw parlement

Circa 16 miljoen Marokkanen kunnen vrijdag een nieuw parlement kiezen. Zeker dertig partijen dingen naar de 395 zetels, maar de belangrijkste zijn die van de regerende islamisten, de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) van premier Abdelilah Benkirane (62) en de 'modernisten' van de PAM (Partij van Authenticiteit en Moderniteit). De PAM wordt aangevoerd door Ilyas al-Omari (49).

En verder: 

De 48 studentenverenigingen tellende Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) komt vrijdag bijeen om de situatie bij de Groningse vereniging Vindicat te bespreken.

- Vrijdag wordt het lichaam van de in Libië doodgeschoten oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans naar Nederland gevlogen. 

Weer:

Vrijdag zijn er wolkenvelden, breekt soms de zon door en wordt het een graad of 15. Het blijft vrijwel overal droog. In het weekend verandert er nog weinig. Mogelijk krijgt de zon iets meer ruimte. In het noorden van het land kan zondag een licht buitje vallen.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.