Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 6 oktober 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Landelijke staking schilders

Schilders uit heel Nederland verzamelen zich donderdagochtend om 11 uur bij het kantoor van werkgeversorganisatie OnderhoudNL. Zij gaan actie voeren voor betere arbeidsvoorwaarden. Zo eisen de schilders onder meer een loonsverhoging van 3 procent per jaar. OnderhoudNL sloot onlangs een cao-akkoord met een vakbond zonder dat die leden had binnen de sector. Volgens FNV en CNV gaan schilders er daardoor flink op achteruit.

Minister Hennis bezoekt Balkanlanden

Minister Hennis van Defensie brengt donderdag een bezoek aan enkele Balkanlanden. Ze is daar in het kader van gesprekken over militaire maatregelen die de NAVO treft ter geruststelling van de oostelijke bondgenoten. Ook wordt er gesproken over bilaterale militaire samenwerkingen. Zo ondertekent minister Hennis samen met haar Roemeense collega een intentieverklaring over de samenwerking tussen beide krijgsmachten. 

Start Europese grens- en kustwacht

De Europese grens- en kustwacht, een van de prioriteiten van het Nederlandse voorzitterschap van de EU, wordt donderdag van kracht. Het agentschap krijgt meer bevoegdheden dan zijn voorganger Frontex. De lidstaten moeten permanent 1.500 grenswachten paraat hebben staan om snel in actie te kunnen komen als de bewaking van de buitengrenzen onder druk staat. Ook moeten ze binnen tien dagen materieel leveren als daarom wordt gevraagd, zoals schepen, helikopters of vingerafdrukmachines. Ze zijn herkenbaar aan het blauwe EU-logo met gele sterren.

Jong Oranje speelt tegen Jong Turkije

Donderdag komt Jong Oranje in Alkmaar in actie tegen Jong Turkije. Het is voor Jong Oranje een cruciale kwalificatiewedstrijd voor het EK onder 21 dat in 2017 gespeeld zal worden in Polen. Oranje moet winnen om een kans te houden op plaatsing voor het toernooi. 

En verder: 

- Is de boekpresentatie van het boek Dafne - Van Hellas naar Olympia over atlete Dafne Schippers.

- Neemt premier Rutte een belangrijk rapport in ontvangst over cybersecurity. 

- Maakt makelaarsvereniging NVM donderdag bekend hoeveel woningen er in het derde kwartaal zijn verkocht.

Weer:

De nacht van woensdag op donderdag verloopt helder en gaat gepaard met dalende temperaturen tot 3 graden, mogelijk met vorst aan de grond. Overdag is er donderdag op sommige plekken ruimte voor de zon, maar ook zijn er veel wolkenvelden. Het blijft wel droog en wordt ongeveer 13 graden. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.