Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 oktober 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Spoedoverleg over oorlog in Syrië

Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en de VS overleggen woensdag in Berlijn over de oorlog in Syrië. Een zegsman zei dat er naar manieren wordt gezocht om het geweld terug te dringen en een vreedzaam politiek proces vorm te geven. Het overleg volgt op het besluit van de VS om de dialoog met Rusland over een wapenstilstand in Syrië af te breken. 

Tweede dag Financiële Beschouwingen

Na de Politieke Beschouwingen volgen de Financiële Beschouwingen. De financieel woordvoerders in de Tweede Kamer debatteren met minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes (beiden Financiën) over de rijksbegroting van volgend jaar. Op deze tweede dag beantwoorden de bewindspersonen de vragen van de parlementariërs.

Hoorzitting over spanningen in Turks-Nederlandse samenleving

De spanningen in de Turks-Nederlandse samenleving als gevolg van de mislukte couppoging in Turkije staan woensdag centraal tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Verschillende experts laten dan hun licht schijnen op de problematiek rond de invloed van de Turkse president  Recep Tayyip Erdogan en de spanningen tussen zijn aanhangers, Koerden en vermeende Gülenisten in Nederland.

Rechter buigt zich over kunst uit de Krim in Allard Pierson Museum

De rechtbank in Amsterdam buigt zich woensdag over de vraag wat er moet gebeuren met de museumstukken die het Allart Pierson Museum uit de Krim in bruikleen had. Zowel de staat Oekraïne als de Krim claimen de stukken die in 2014 in het museum te zien waren.

En verder: 

- Wordt er uitspraak gedaan in de zaak tegen Wesley W. en Roy O., die worden verdacht van het plegen van een gewapende overval op een Connexxion-bus in Almere in april 2016.

- Werkt het Nederlands elftal een besloten training af in De Kuip in Rotterdam, waar vrijdag het WK-kwalificatieduel tegen Wit-Rusland wordt gespeeld. 

Weer:

Woensdag is het vrijwel overal zonnig. Wel is het weer wat frisser dan vandaag met 13 tot 15 graden. De wind waait uit het noordoosten en is meest matig, aan zee mogelijk nog vrij krachtig. Vanaf donderdag komen er meer wolkenvelden vanuit het noordoosten maar het blijft nog wel droog.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.