Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 3 oktober 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Rutte naar Beneluxtop

Mark Rutte reist maandag naar het Luxemburgse Schengen voor de vierde Benelux-top. De premier spreekt met zijn Luxemburgse en Belgische collega's onder meer over de onderlinge samenwerking. Ook zal het drietal overleggen over de versterking van de interne markt, veiligheid en migratie.

Uitspraak in zaak baby Jairo

Welke straf krijgen de ouders van baby Jairo Raul voor het doden van hun kind? Dat wordt maandag bekend als de rechtbank in Arnhem uitspraak doet. De acht maanden oude baby overleed in 2010 aan de gevolgen van mishandeling. Tegen de vader van Jairo is vier jaar cel geëist: het OM beschouwt hem als degene die de baby schopte, sloeg en stompte. Tegen de moeder is een jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. 

Zitting in moordzaak ex-volleybalster Ingrid Visser

In het Spaanse Murcia staan vier verdachten voor de rechter voor betrokkenheid bij de moord op ex-volleybalinternational Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein. Donderdag viel de advocaat van een van de Roemeense verdachten flauw en de zaak werd geschorst. De lichamen van Visser en Severein werden in 2013 gevonden in een citroenboomgaard in Alquerías. 

Nobelprijs voor de Geneeskunde uitgereikt

Maandag wordt om 11.30 uur de Nobelprijs voor de Geneeskunde uitgereikt. Vorig jaar ging de onderscheiding naar drie mensen. De Ier William C. Campbell en Satoshi Ōmura uit Japan werden beloond voor ontdekkingen in het kader van de behandeling van bepaalde infecties die worden veroorzaakt door Rondwormen. De Chinese Youyou Tu kreeg de Nobelprijs voor de ontwikkeling van een nieuwe Malaria-behandelmethode. 

En verder: 

Begint Oranje om 18.00 op de velden van Quick Boys aan de voorbereiding op twee belangrijke kwalificatiewedstrijden: tegen Wit-Rusland (vrijdag 7 oktober) en Frankrijk (maandag 10 oktober). Oranje speelde begin september zijn eerste kwalificatiewedstrijd met 1-1 gelijk tegen Zweden. 

- Viert Leiden het Leidens ontzet. De stad werd op 3 oktober 1574 bevrijd van de Spaanse belegering. Tussen 7.30 en 9.30 uur wordt haring en 'wittebrood' uitgereikt en er wordt een optocht georganiseerd. 

Weer en verkeer:

Maandag zijn er op verschillende plaatsen in Nederland eerst mistbanken. Daarna is er veel bewolking, maar later op de dag breekt op verschillende plekken de zon door. Het wordt maximaal 18 graden. 

Automobilisten moeten maandagochtend volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) rekenen op een zware spits

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.