Begrafenis Shimon Peres, Definitieve selectie Oranje

Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 30 september 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Begrafenis Shimon Peres

Shimon Peres, de voormalige president van Israël, wordt vrijdag begraven. Hij overleed woensdag op 93-jarige leeftijd. Tientallen regeringsleiders zullen de ceremonie bijwonen. Onder anderen premier Rutte, de Amerikaanse president Barack Obama vliegt voor de dienst naar Israël. Ex-president Bill Clinton kwam donderdag al aan en brengt donderdag nog een bezoek aan de Knesset. Vrijdag woont hij de dienst bij, ook namens zijn vrouw Hillary. Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas zal aanwezig zijn.

Blind maakt definitieve selectie Oranje bekend

Bondscoach Danny Blind maakt tijdens een persconferentie in Zeist zijn definitieve selectie bekend voor de WK-kwalificatie-interlands tegen Wit-Rusland (7 oktober, Rotterdam) en Frankrijk (10 oktober, Amsterdam). Frankrijk geldt als de favoriet in kwalificatiepoule A. Oranje speelde begin september zijn eerste kwalificatiewedstrijd met 1-1 gelijk tegen Zweden. Frankrijk kwam tegen Wit-Rusland niet verder dan 0-0. Bulgarije gaat daardoor aan kop in groep A.

Moederbedrijf Thuisbezorgd naar de beurs

Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, gaat vrijdag naar de beurs in Amsterdam. Het aandeel krijgt de notering TKWY. Takeaway.com heeft naar eigen zeggen in Nederland een marktaandeel van meer dan 90 procent. Het bedrijf is actief in negen Europese landen en in Vietnam.

PEC Zwolle opent speelronde Eredivisie thuis tegen ADO

Hekkensluiter PEC Zwolle gaat in het IJsseldeltastadion op zoek naar zijn eerste zege van het seizoen. De ploeg van trainer Ron Jans neemt het vanaf 20.00 uur op tegen ADO Den Haag. Na een goede start van het seizoen is het elftal van trainer Zeljko Petrovic inmiddels afgezakt naar de tiende plek. Met een zege in Zwolle kan ADO een einde maken aan een slechte serie.

Bekijk het volledige programma en de stand in de Eredivisie

Uitspraak Hoge Raad over onteigening Fortis

Was de onteigening van Fortis door de Nederlandse Staat in 2008 onrechtmatig ten aanzien van de aandeelhouders van Fortis? De Hoge Raad geeft vrijdag antwoord op de vraag of de overheid aansprakelijk is voor de schade die beleggers hebben geleden. Fortis kreeg in 2008 een kapitaalinjectie, maar werd een week later alsnog genationaliseerd. Beleggers verloren daarbij veel geld. De aandeelhouders vinden dat de overheid het concern ook op een andere manier had kunnen redden.

En verder: 

- Vrijdag worden de Gouden Kalveren, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen uitgereikt. Met tien nominaties is de boekverfilming Publieke Werken een van de favorieten in de strijd om de prijzen.

- Begint de Ryder Cup, de traditionele strijd om de belangrijskte golfprijs van het jaar tussen Europa en de VS. De wedstrijd die tot zondag duurt wordt dit jaar in Chaska in Minnesota (VS) gespeeld.

Weer:

Vrijdag houden de wolken aan, maar schijnt ook af en toe de zon. Er valt een enkele bui en het wordt zo'n 17 graden. De wind neemt geleidelijk in kracht af. In het weekend blijft het wisselvallig met vooral op zaterdag talrijke buien. Het blijft ongeveer 17 graden met vaak een matige zuidwestenwind. Na het weekend wordt het droger, warmer en schijnt de zon vaker.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.

Tip de redactie