Het Joint Investigation Team (JIT) heeft op 28 september de voorlopige resultaten gepresenteerd van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 in juli 2014. Een overzicht van de conclusies:

Het neerschieten van vlucht MH17 is het enige juiste scenario voor de ramp

Onderzoekers sloten "vrijwel direct" na de ramp uit dat een ongeval of een aanslag vanuit het vliegtuig de crash had veroorzaakt. Ook de theorie dat een ander toestel de Boeing 777 vanuit de lucht neerschoot, wordt uitgesloten omdat hiervan op radarbeelden geen bewijs is gevonden.

Vlucht MH17 werd "zonder enige twijfel" neergeschoten met een Buk-raket uit Rusland

Uit beeldmateriaal en telefoongesprekken concludeerde het JIT dat de installatie uit de zogenoemde 9M38-serie met daarop vier raketten een aantal dagen voor de ramp vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne werd getransporteerd. Een dag na de ramp op 18 juli werd dezelfde installatie met nog drie raketten weer naar Rusland gebracht.

De raket werd afgevuurd vanuit een gebied dat door pro-Russische rebellen werd gecontroleerd

Het gaat om een landbouwveld in Pervomajsk, zes kilometer ten zuiden van het stadje Snizhne in Oost-Oekraïne. De onderzoekers achterhaalden de locatie met behulp van satellietbeelden die onder meer beschikbaar werden gesteld door de Verenigde Staten en de Europese ruimteorganisatie ESA.

Het JIT ontkracht daarmee de Russische bewering dat het Oekraïense leger MH17 neerschoot

Het team onderzocht twee locaties die door Rusland werden aangemerkt als mogelijke afvuurlocaties. Beide plekken zijn volgens het JIT niet de locatie waarvandaan de Buk op vlucht MH17 werd afgevuurd. Bovendien zouden ze tijdens de ramp niet in handen zijn geweest van het leger, maar van de separatisten. Het team heeft de radarbeelden waarop Rusland zich baseert niet ontvangen, hoewel het land zegt ze aan het JIT te hebben overgedragen.

Honderd personen zijn aangewezen als betrokkenen bij de ramp

Het team heeft echter nog geen officiële verdachten aangewezen. Het gaat om mensen die hebben geholpen bij het transport van de lanceerinstallatie vanuit Rusland, de Buk-installatie hebben gefaciliteerd of daadwerkelijk de opdracht gaven tot het afvuren van de raket. Het is niet duidelijk uit welk land de mogelijke verdachten komen.

Het JIT wil geen uitspraak doen over de betrokkenheid van Rusland bij de MH17-ramp

Rusland ontkent tot nu toe iedere betrokkenheid bij het neerhalen van het vliegtuig. Een woordvoerder van de Russische president Poetin laat op de dag van de presentatie weten dat een "volledig en transparant" onderzoek naar de ramp nodig is.

Het team werkt nog zeker twee jaar door aan het onderzoek

Onderzoekers van het JIT gaan ervanuit dat hun onderzoek uiteindelijk leidt tot de berechting van de daders achter de vliegramp, maar is nog niet ver genoeg om concrete personen aan te wijzen. Daarvoor wordt de komende jaren nog meer bewijsmateriaal verzameld, aldus de onderzoekers. Bij het JIT werken honderd tot tweehonderd mensen uit Nederland, België, Australië, Maleisië en Oekraïne.

Video: Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten?

Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten
117
Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten