AZ, Ajax en Feyenoord in Europa League, rechtszaak brandstichting moskee

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 29 september 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Strafeis in zaak 'Koper 26'

Donderdag wordt de strafeis tegen tien verdachten in zaak Koper 26 bekendgemaakt. De personen worden er van verdacht als criminele organisatie voorbereidingshandelingen te hebben verricht voor ernstige misdrijven, zoals liquidaties. De mannen werden opgepakt na een grote wapenvondst in Nieuwegein (60 pistolen en revolvers, 36 automatische wapens, 9 handgranaten en grote hoeveelheden munitie). Bij de huiszoekingen vond de politie ook foto-en videobeelden van observaties van potentiële slachtoffers.

Verdachten brandstichting moskee voor de rechter

De personen die op 27 februari een molotovcocktail naar een moskee in Enschede gooiden staan donderdag voor de rechter. Ze worden verdacht van poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk, zo heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Volgens justitie vond de actie plaats om een deel van de bevolking angst aan te jagen. 

Ajax, AZ en Feyenoord in Europa League

Ajax speelt donderdag in zijn tweede Europa League-duel dit seizoen thuis tegen Standard Luik. De Amsterdammers begonnen met een 2-1 zege op bezoek bij Panathinaikos. Later op de avond spelen ook Feyenoord en AZ hun tweede duel. De Rotterdammers wonnen dit seizoen op de Johan Cruijff Schaal na nog al hun wedstrijden, maar zullen in Istanbul getest worden door het elftal van Dick Advocaat. AZ speelt een zware uitwedstrijd in Sint-Petersburg tegen Zenit. Die club staat derde in de Russische competitie en won zijn eerste pouleduel in de Europa League met 4-3 van Maccabi Tel Aviv. AZ opende met een teleurstellend gelijkspel tegen het Ierse Dundalk: 1-1.

Actie marktkooplieden Den Haag

In Den Haag wordt er donderdag actie gevoerd door marktkooplieden over de verhoogde huurtarieven die de gemeente Den Haag na de vernieuwing van de markt heeft doorgevoerd. Ook presenteren kooplieden een zwartboek vol klachten aan de gemeente. 

En verder: 

- Is het de dag van het hart. 

- Opent de tentoonstelling met 22 Hollandse genrestukken uit de Engelse koninklijke collectie in het Mauritshuis.  

- Maakt HEMA de kwartaalcijfers over het tweede kwartaal bekend. 

Weer:

Donderdagochtend trekken er vanuit het noordwesten wolkenvelden Nederland binnen. Mogelijk gaat de bewolking ook gepaard met regen. Deze trekken later weg naar het zuidoosten. Er staat een sterke wind, zeker aan de kust. De temperaturen lopen uiteen van 17 tot 22 graden. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.

Tip de redactie