Het is al een paar dagen onrustig in North Carolina nadat een agent een donkere man neerschoot. Wat weten we tot nu toe van de rellen in en rond de plaats Charlotte?

Een politieagent heeft op 20 september Keith Scott gedood, een man die in een auto op een parkeerplaats zat.

Honderden mensen gingen de straat op nadat de 43-jarige zwarte Amerikaan werd gedood door een eveneens zwarte agent. Het incident vond plaats op een parkeerplaats op de universiteitscampus.

Het slachtoffer zou met een vuurwapen in zijn hand zijn uit de auto zijn gestapt, waarop hij werd beschoten. De politie stelt dat het wapen dat de man bij zich had op de plek van het schietincident is gevonden.

Volgens de dochter van het slachtoffer was haar vader echter niet gewapend. Zijn familie stelt dat het slachtoffer in de auto een boek zou hebben zitten lezen, waarna hij met een stroomstootwapen werd aangepakt en met een vuurwapen werd neergeschoten.

Het is al dagenlang onrustig in Charlotte.

De politie greep zeker drie avonden in nadat demonstranten tijdens of na protestmarsen groepjes agenten omsingelden. Ook werd er vuurwerk en puin naar de agenten gegooid en werden winkels geplunderd.

De politie gebruikte meerdere malen traangas en rubberen kogels om de betogers uiteen te drijven. De burgemeester heeft de noodtoestand uitgeroepen. Ook heeft de lokale politie versterking gekregen van de Nationale Garde om de rust te bewaren.

Tijdens de rellen van woensdagavond zijn 44 mensen gearresteerd en raakten negen mensen gewond.

De politie heeft een video-opname van de schietpartij vrijgeven.

De politie heeft een opname van de schietpartij vrijgeven. Volgens de politie zou de video bewijzen dat de man gewapend was en een wapen richtte op de politie. De video maakt dat echter niet duidelijk. Nabestaanden van de man zeggen door het filmpje "meer vragen te hebben dan antwoorden". Ook zou er nog videomateriaal van een camera in een politie-auto worden vrijgegeven.

De familie heeft zelfgemaakte beelden vrijdag zelf vrijgegeven.

Op de beelden is te zien hoe agenten de auto van Scott onder schot houden en hem sommeren zijn wapen te laten vallen. De vrouw van Scott, die de beelden maakte, roept naar Scott dat hij uit de auto moet komen en tegen de agenten dat haar man geen wapen heeft.

Volgens haar leidt Scott aan traumatisch hersenletsel en heeft hij net medicijnen ingenomen. In de video, die van tientallen meters werd gefilmd, is het schieten niet te zien. Ook is het niet te zien of Scott wel of niet een wapen droeg.

Een bron dicht bij het onderzoek naar de dood van Scott meldde vrijdag aan CNN dat de politie op de plek van de schietpartij een geladen wapen heeft gevonden, met daarop vingerafdrukken en DNA-sporen van Scott.

Een man is donderdagavond overleden nadat hij was neergeschoten tijdens de rellen.

De 26-jarige Justin Carr raakte gewond toen hij in het hoofd werd geschoten. De politie zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het schot en heeft vrijdag een verdachte gearresteerd.

Het is niet het eerste incident waarbij het overlijden van een donkere Amerikaan door toedoen van de politie tot vragen en oproer leidt.

Sinds 2013 zijn er meerdere incidenten geweest die landelijk en internationaal veel aandacht hebben getrokken, zoals de dood van Freddie Gray, Michael BrownEric Garner, Alton Sterling en Philando Castile. De woede van veel Amerikanen over het politiegeweld tegen donkere burgers heeft al geleid tot tientallen demonstraties en rellen in het hele land.

Een deel van de woede wordt gekanaliseerd door de Black lives matter-beweging, die veel van de protesten organiseert. De beweging ontstond nadat in Florida de blanke George Zimmerman werd vrijgesproken voor het doodschieten van de donkere, ongewapende tiener Trayvon Martin.

In Tulsa, Oklahoma speelt op dit moment ook een zaak.

Ook hier schoot een agente recent een ongewapende zwarte man dood. De agente, Betty Shelby, is aangeklaagd voor doodslag. Zij schoot naar eigen zeggen toen de 40-jarige Terence Crutcher niet reageerde op haar bevelen en iets uit zijn auto wilde pakken.

Op videobeelden vanuit een helikopter en op beelden van een camera in de auto is te zien dat Crutcher wegliep van de agente met zijn handen omhoog. Het is niet te zien of het slachtoffer op een later moment zijn handen omlaag beweegt.

Volgens de advocaat van Shelby was Crutcher onder de invloed van de drug PCP (ook bekend als angel dust).