Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 23 september 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Zitting in strafzaak tegen Geert Wilders

De PVV-fractievoorzitter krijgt vrijdag de gelegenheid om "preliminaire verweren" te voeren. Een preliminair verweer kan bijvoorbeeld gaan over de vraag of het OM Wilders wel terecht vervolgt. Als de rechtbank het OM niet-ontvankelijk zou verklaren, gaat de zaak niet door. Het inhoudelijke proces moet op 31 oktober beginnen. De PVV-leider is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Regiezitting in zaak die draait om dood Koen Everink

De 29-jarige Mark de J., voormalig coach van tennisser Robin Haase, wordt verdacht van moord of doodslag. Zakenman Koen Everink werd op vrijdag 4 maart gevonden in zijn huis in Bilthoven. Hij was doodgestoken. De J. zegt onschuldig te zijn. Pieter Hoogendam, de advocaat van De J., verklaarde eind juni dat niet alle scenario's zijn onderzocht. Hij meent dat de politie "op het verkeerde spoor" zit door uit te gaan van het motief dat De J. gokschulden had bij Everink.

Ultimatum FNV Spoor loopt af

Vakbond FNV Spoor dreigt met acties als de NS bij het besluit blijft om de nieuwe dubbeldektreinen nog maar met één conducteur te bemannen in plaats van twee. FNV Spoor heeft de NS een ultimatum gesteld: de directie heeft tot vrijdag 16.00 uur om het besluit terug te draaien. Als het bedrijf dat niet doet, dan volgen er op 26 september publieksvriendelijke acties. Volgens de bond is het inzetten van één conducteur op een dubbeldektrein slecht voor de veiligheid. Ook wordt het voor zwartrijders makkelijk om de conducteur te vermijden.

En verder: 

- Geeft voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vrijdag om 18.00 uur het startsein voor de Pride Walk in Rotterdam. Vrijdag is ook de 'Dag van de biseksualiteit'. 

- Moeten automobilisten op de A1 richting Amsterdam vanaf vrijdagavond 21.00 uur rekening houden met ernstige verkeershinder vanwege werkzaamheden. 

Weer en verkeer

Vrijdag is er volgens het KNMI vrij veel bewolking. Lokaal kan er wat regen vallen, maar in de middag blijft het op de meeste plaatsen droog en is er ook ruimte voor de zon. Het wordt ongeveer 19 graden. 

Vrijdagochtend verwacht de VID bijna geen spits; zelfs niet als er lichte regen valt. Vrijdagavond rekent de VID op lichte spits. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.