Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 22 september 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Vervolg Algemene Politieke Beschouwingen

In de Tweede Kamer gaan donderdag de Algemene Politieke Beschouwingen verder. Daarbij zijn alle ministers, staatssecretarissen en Tweede Kamerleden aanwezig. De oppositie kwam woensdag aan het woord, donderdag spreekt premier Rutte namens het kabinet.

Start megaproces 'Koper 26'

Donderdag start het grote proces tegen acht verdachten in het onderzoek dat Koper 26 wordt genoemd. De mannen worden verdacht als criminele organisatie voorbereidingshandelingen te hebben verricht voor ernstige misdrijven, zoals liquidaties. De mannen werden opgepakt na een grote wapenvondst in Nieuwegein (60 pistolen en revolvers, 36 automatische wapens, 9 handgranaten en grote hoeveelheden munitie). Bij de huiszoekingen vond de politie ook foto-en videobeelden van observaties van potentiële slachtoffers.

Vier wedstrijden in KNVB-beker

Er staan donderdag vier duels op het programma. Bekerhouder Feyenoord speelt in De Kuip tegen FC Oss. Eerder op de avond speelt FC Twente thuis tegen FC Utrecht. Vitesse gaat op bezoek bij ASV De Dijk, de club uit Amsterdam die bovenaan staat in de Derde Divisie op zondag. Derdedivisionist HSC'21 uit Haaksbergen neemt het op tegen Tweededivisionist TEC uit Tiel.

Schulz bezoekt Britse premier May

Parlementsvoorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz brengt donderdag een bezoek aan de Britse premier Theresa May. Ook heeft Schulz een ontmoeting met de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. Schulz zal tijdens zijn bezoek ook een toespraak geven over de manieren waarop het Verenigd Koninkrijk kan samenwerken met Europa bij een uittreding uit de EU.

Tweede zaak Ebru Umar

Een tweede pro forma-zitting tegen Umar dient donderdag. Deze zaak gaat over een tweet uit 2011 met daarin de tekst: "Mohammed is een homo, succes gegarandeerd." Dit gaat volgens het Turkse OM om de profeet Mohammed, maar Umar ontkent dit. 

En verder:

​- Is het nationale plasdag. 

- Is de aftrap van de landelijke week tegen eenzaamheid. 

- Gaat de film Riphagen in première. 

Weer en verkeer

Donderdag begint de astronomische herfst, maar hebben we te maken met redelijk hoge temperaturen van 20 tot 22 graden. Ook blijft het droog en is er geregeld ruimte voor de zon. 

De ANWB verwacht voor donderdag een normale spits. Wel kan het verkeer op de A6 en A1 last hebben van vertragingen vanwege werkzaamheden rond het knooppunt Muiderberg. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.