Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 20 september 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Den Haag in teken van Prinsjesdag

Tijdens Prinsjesdag, traditioneel op de derde dinsdag van september, publiceert het kabinet de begroting en de kabinetsplannen voor volgend jaar.  De dag bestaat vooral uit tradities zoals het voorlezen van de Troonrede door de koning in de Ridderzaal voor de Eerste en Tweede Kamer, samen de Staten-Generaal. Het is inmiddels ook traditie dat de kabinetsplannen voor Prinsjesdag uitlekken. Zo is al bekend dat het kabinet extra geld uittrekt voor onder andere defensie, veiligheid en onderwijs. Ook krijgen werkenden en gepensioneerden wat extra’s waardoor bijna iedereen er in koopkracht op vooruit gaat.

Obama ontvangt wereldleiders voor vluchtelingentop VN in New York

In New York komen vertegenwoordigers uit de hele wereld bijeen voor de vluchtelingentop van de Verenigde Naties. Mogelijk nemen de VN-lidstaten een politieke verklaring aan over betere internationale samenwerking bij de aanpak van vluchtelingen- en migratiestromen. Wereldwijd zijn momenteel zo’n 65 miljoen mensen gedwongen op de vlucht of ontheemd, het hoogste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog. Namens Nederland zijn ministers Koenders en minister Ploumen aanwezig.

Uitspraak in zaak schending ambtsgeheim door agent

Dinsdag is de uitspraak in de zaak tegen een agent die het ambtsgeheim zou hebben geschonden. Een 52-jarige agent zocht in politiesysteem naar informatie over mensen met wie zijn partner en dochters omgingen. Hij deelde vervolgens die gegevens met familie en bekenden om te waarschuwen. Het Openbaar ministerie eiste eerder vier weken voorwaardelijk en 120 uur werkstraf.

Eerste ronde KNVB-beker van start

Dinsdagavond begint de eerste ronde in de strijd om de KNVB-beker.  Alle clubs uit het betaald voetbal komen in de eerste ronde in actie. Het meest interessante duel dinsdagavond is de wedstrijd tussen Heerenveen en het gedegradeerde De Graafschap. Uit de Eredivisie komt verder alleen FC Groningen in actie. Die gaan op bezoek bij Capelle, dat achtste staat in de derde divisie op zaterdag.

Alle samenvattingen zijn vanaf 22.20 uur te zien op Veronica en later ook op NU.nl.

Bekijk het volledige programma van de KNVB-beker

Uitspraak over psychische behandeling Volkert van der Graaf

Dinsdag is een uitspraak over de psychische behandeling van Volkert van der Graaf De moordenaar van Pim Fortuyn heeft een procedure aangespannen om de voorwaarden aan zijn voorlopige invrijheidstelling af te bouwen, waaronder de eis van psychische behandeling. Deze behandeling zou onnodig zijn. Het OM houdt hier volgens Van der Graafs advocaat Jebbink echter aan vast omdat het een verkooppraatje richting de politiek nodig zou hebben.

Weer:

Dinsdag zijn er opnieuw veel wolkenvelden en in enkele regio's schijnt de zon. Lokaal is nog kans op een bui bij maxima van 19 of 20 graden.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.