Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 19 september 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Vluchtelingentop VN in New York

In New York komen vertegenwoordigers uit de hele wereld bijeen voor de vluchtelingentop van de Verenigde Naties. Mogelijk nemen de VN-lidstaten een politieke verklaring aan over betere internationale samenwerking bij de aanpak van vluchtelingen- en migratiestromen. Wereldwijd zijn momenteel zo’n 65 miljoen mensen gedwongen op de vlucht of ontheemd, het hoogste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog.

Gouden Notekraker uitgereikt

In Paradiso wordt maandag de Gouden Notekraker uitgereikt, een prijs van uitvoerende kunstenaars voor andere uitvoerende kunstenaars. Thekla Reuten, Waldemar Torenstra en Thomas Acda maken dit jaar kans op de Gouden Notekraker. In de categorie muziek zijn singer-songwriter Douwe Bob, de band My Baby en de Nederlandse jazzmusicus Anton Goudsmit genomineerd. Vorig jaar gingen zanger Dotan en actrice Kim van Kooten met de prijzen naar huis.

Schiphol bestaat honderd jaar

Luchthaven Schiphol bestaat maandag honderd jaar en koning Willem-Alexander is aanwezig bij de officiële viering van het jubileum. Schiphol werd op 19 september 1916 in gebruik genomen als een militair vliegveld. Op die dag landde het eerste vliegtuig op het land dat eerder het bezit was geweest van boer Knibbe uit de Haarlemmermeer. Hij verkocht zijn grond voor een slordige 55.000 gulden, nu ongeveer 450.000 euro, aan officier Wallaardt Sacré.

De cavalerie oefent op het strand

Het Ere-Escorte Cavalerie oefent in de aanloop naar Prinsjesdag maandagochtend om 9.45 uur op het Soldaat van Oranjestrand in Scheveningen. Bij de gewenningsoefening moeten de paarden presteren terwijl er wordt geschoten en terwijl rookbommen afgaan. Het publiek wordt opgeroepen lawaai te maken. 

En verder: 

- Is Hillary Clinton maandagavond te gast bij Jimmy Fallon, in het populaire programma The Tonight Show.

Weer:

Volgens het KNMI zijn er maandag wolkenvelden, maar is er ook ruimte voor de zon. Op de meeste plaatsen is het droog. Het wordt maximaal 21 graden. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.