De Zaandamse wijk Poelenburg is volop in het nieuws na klachten over overlast en intimidatie door Turks-Nederlandse jongeren bij een supermarkt. De filmpjes op internet van vlogger Ismail Ilgun over hun gedragingen zorgen voor extra onrust. 

De overlast van de jongeren wordt veroorzaak door het afspelen van harde muziek en het intimideren van passanten. Daarnaast worden ook agenten beledigd. Het personeel van de supermarkt is vanwege de intimidatie bang om de winkel te verlaten en ook klanten hebben er last van. De supermarkt heeft extra beveiliging ingezet en er is extra politietoezicht. Er geldt inmiddels een noodverordening in de wijk.

Veel van wat zich afpeelt in de wijk is te volgen via filpmjes van vlogger Ismail Ilgun. Sinds hij eind juli begon met het publiceren van de filmpjes, is het aantal overlastveroorzakers in de wijk Poelenburg sterk toegenomen.

Op de beelden van Ilgun is onder andere te zien hoe een man wordt geslagen op zijn fiets, de politie wordt geïntimideerd en en jongeren die dreigen met een boksbeugel en een stroomstootwapen.

'Tuig'

De overlast door de jongeren krijgt landelijke bekendheid als raadslid in Zaamdam Juliëtte Rot, de overlast bespreekt in een uitzending van het tv-programma Pauw. Ook Ilgun en enkele jongeren uit de buurt zijn aanwezig. Zij zeggen dat Rot de situatie overdrijft. De uitzending zorgt voor veel ophef.

Minister-president Mark Rutte noemt de groep overlastveroorzakers "gewoon tuig van de richel". ''Ik heb me er twee dagen kapot aan zitten ergeren", aldus Rutte. Hij windt zich er erg over op dat gewone mensen zich in hun omgeving bedreigd voelen en doet de oproep om aangifte te doen.

De burgemeester van Zaanstad, Geke Faber, brengt een bezoek aan de wijk nadat de supermarkt waar de jongeren overlast veroorzaken, was beklad met een hakenkruis. Faber noemt het gedrag van de jongeren "onacceptabel" en belooft extra maatregelen te treffen.

Aangifte

Rot doet 12 september aangifte bij de politie vanwege intimidatie en bedreiging naar aanleiding van een interview dat ze geeft aan RTV Noord-Holland. Tijdens het interview komen de jongeren in een auto aanrijden, waarna vlogger Ilgun op haar afstapt met een draaiende camera.

Voor de camera beschuldigt de 19-jarige Ilgun het raadslid van het verspreiden van leugens. Hij stelt dat media enkel de negatieve dingen in de wijk laten zien en dat er een verkeerd beeld wordt getoond.

Video: Ismail Ilgun stapt op raadslid af tijdens interview

Cameratoezicht

De gemeente Zaanstad, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) besluiten op 12 september tot meer cameratoezicht in Poelenburg. Ook zal worden opgetreden tegen samenscholing, en er zal extra worden gesurveilleerd. Daarnaast worden mogelijk gebiedsverboden ingesteld.

Na de verscherpte maatregelen worden in de opvolgende dagen meerdere personen aangehouden, onder wie Ilgun. De vlogger wordt opgepakt in zijn woning op verdenking van opruiing. De politie neemt bij een huiszoeking digitale gegevensdragers in beslag. Na vier dagen is Ilgun vrijgelaten. Wel heeft hij een gebiedsverbod en krijgt hij begeleiding van de reclassering. 

Verschillende personen hebben naar aanleiding van de arrestaties een dagvaarding en gebiedsverbod gekregen. Een van hen moet voor de kinderrechter verschijnen, voor het mishandelen van een fietser en voor het beledigen van een politieagent door boksbewegingen in diens richting te maken.