Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 14 september 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Verkiezing nieuwe voorzitter voetbalbond UEFA

Onder de kandidaten is een oude bekende: Michael van Praag. Hij neemt het in Athene op tegen de Sloveen Aleksander Ceferin. De UEFA zoekt een opvolger van Michel Platini; de oud-topvoetballer werd geschorst vanwege een verdachte betaling aan oud-FIFA-baas Sepp Blatter.

Juncker houdt 'State of the Union'

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, spreekt woensdag het Europees Parlement toe in Straatsburg. In de jaarlijkse State of the Union spreekt Juncker over de Europese successen die zijn geboekt in het afgelopen jaar en de doelen voor het komende jaar. Hij spreekt ook over hoe die doelen bereikt moeten worden. Na de toespraak gaan de parlementsleden met elkaar in debat. 

Real Madrid en Juventus in actie in Champions League

Woensdag is de tweede wedstrijddag in de eerste speelronde van de Champions League. De wedstrijd tussen Real Madrid en Sporting Portugal wordt live uitgezonden op NU.nl en Veronica. Cristiano Ronaldo neemt het met Real Madrid op tegen de club waar hij zijn carrière begon. Andere interessante duels: Juventus - Sevilla en Club Brugge - Leicester City.

Wie gaat er winnen? Voorspel de wedstrijd tussen Real Madrid en Sporting

Derde dag staakt-het-vuren in Syrië 

Sinds het staakt-het-vuren in Syrië is ingegaan, maandagavond na zonsondergang, lijkt het bestand het aardig te houden. Grote geweldsescalaties blijven vooralsnog uit. De VS en Rusland roepen alle strijdende partijen op gevechten te staken. Syrische overheidstroepen dienen hun gevechtsmissies te beëindigen in gebieden die in handen zijn van de oppositie. Het bestand moet het voor hulporganisaties mogelijk maken hulp te verlenen in alle belegerde gebieden, waaronder de zwaar getroffen stad Aleppo.

Warm nazomerweer in Nederland

Ook woensdag wordt het warm in Nederland. Dinsdag sneuvelde een hitterecord uit 1947. Het KNMI rekent voor woensdag weer op tropische temperaturen; op sommige plekken boven de 30 graden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor smog: de komende dagen is de luchtkwaliteit in Nederland slecht. 

En verder: 

- Houden de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Oekraïne woensdag een persconferentie. De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier verklaarde dinsdag de hoop te koesteren dat er een akkoord komt over een blijvend staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. 

Verkeer:

Volgens de ANWB gaan de werkzaamheden op de A1 bij Muiden woensdagochtend leiden tot veel vertraging richting Amsterdam. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.