Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 9 september 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Jaarlijkse pelgrimstocht voor moslims van start

Miljoenen moslims uit de hele wereld reizen naar Mekka voor de jaarlijkse islamitische bedevaart: de hadj. De pelgrimstocht naar Mekka is een van de vijf zuilen van de islam. Alleen als je financieel niet in staat bent om te gaan, of vanwege gezondheidsproblemen niet kan, hoef je niet op hadj. 

Mannen spelen halve finales op de US Open

De Japanner Kei Nishikori speelt in de halve finales tegen de als derde geplaatste Zwitser Stan Wawrinka, die de Argentijn Juan Martin del Potro uitschakelde. Novak Djokovic, de nummer één van de wereld, speelt tegen de Fransman Gaël Monfils. Djokovic won de twaalf voorgaande ontmoetingen met Monfils.

Eurogroep praat over Griekenland

Opnieuw staat hoofdpijndossier Griekenland op de agenda van de Eurogroep. De ministers van Financiën van de eurozone bespreken vrijdag in de hoofdstad van Slowakije hoe ver Griekenland is met hervormen en privatiseren. Eerder werd al duidelijk dat Athene slechts twee van de vijftien beloofde hervormingen heeft doorgevoerd. De achterstand kan de uitbetaling van 2,8 miljard euro noodsteun in september op het spel zetten. Griekenland heeft tot nu toe 7,5 miljard euro van de eerste tranche van 10,3 miljard euro ontvangen.

Haagse agent voor de rechter op verdenking van corruptie

De 28-jarige agent van de politie-eenheid Den Haag wordt verdacht van corruptie, schending van ambtsgeheimen, betrokkenheid bij pogingen tot inbraak en deelneming aan een criminele organisatie. Naast de agent zitten nog drie anderen vast. De verdenking is dat de mannen als volgt te werk gingen: de agent zag in de politiesystemen bijvoorbeeld een melding met betrekking tot een hennepkwekerij. Hij gaf dit vervolgens door aan een 27-jarige medeverdachte, die daarna zo snel mogelijk naar het pand ging om de hennep te stelen. 

Burgemeesters uit hele wereld bijeen in Den Haag

In Den Haag begint vrijdag een mondiale burgemeestersconferentie. Burgemeesters van over de hele wereld praten drie dagen lang onder meer over de vluchtelingenproblematiek en klimaatverandering. De conferentie wordt voor het eerst georganiseerd, maar moet een vervolg krijgen in andere steden. Aanwezig zijn burgemeesters en vertegenwoordigers uit onder meer New York, Washington, Parijs, Berlijn, Tokio en Johannesburg.

En verder: 

- Praten de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland vrijdag in Genève over de situatie in Syrië. Een akkoord over een staakt-het-vuren leek eerder dichtbij. 

- Wordt in Amersfoort de zevende editie van festival Into the Woods gehouden.

- Staat in de Ronde van Spanje een belangrijke tijdrit op het programma. De Colombiaan Nairo Quintana heeft de leiderstrui stevig om zijn schouders. 

- Is het vrijdag veertig jaar geleden dat Mao Tse-tung stierf. Mao werd in 1935 leider van de Communistische Partij in China en regeerde het land met harde hand. Tientallen miljoenen mensen stierven als slaven op het platteland. 

Weer: 

Het blijft nog even lekker weer. Vrijdag is er opnieuw veel zon, meldt het KNMI, al kunnen er lokaal wel enkele stapelwolken ontstaan. Het wordt ongeveer 24 graden. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.