Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 8 september 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Nieuwe besprekingen Syrië

Sergej Lavrov, de Russsiche minister van Buitenlandse Zaken, en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry ontmoeten elkaar donderdag en vrijdag in Geneve. Ze praten daar over een mogelijk akkoord om samen te werken in Syrië. Tijdens een eerdere gesprekken tussen de twee ministers, werd net als door de twee presidenten geen akkoord bereikt. Wel maakte president Poetin bekend dat er belangrijke stappen werden gezet. 

Inflatiecijfer augustus

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag bekend hoe de inflatie in Nederland zich in augustus ontwikkeld heeft. In juli zijn goederen en diensten voor consumenten voor het eerst in bijna dertig jaar goedkoper geworden vergeleken met een jaar eerder. De inflatie daalde in die maand naar -0,3 procent. Dit kwam vooral doordat voedingsmiddelen, autobrandstoffen en vliegreizen goedkoper waren geworden.

Pegida-voorman voor de rechter om hakenkruis

Pegida-voorman Edwin Wagensveld staat voor de rechtbank in Amsterdam omdat hij tijdens een toespraak bij de Stopera een hakenkruis heeft getoond. De gemeente had van tevoren laten weten dat nazisymbolen tijdens de demonstratie verboden waren. Wagensveld werd daarom gearresteerd. Het Openbaar Ministerie had de voorman van de Nederlandse tak van de Pegida een transactievoorstel gedaan, maar hij weigerde dat te betalen. 

Ontmanteling vliegtuigbommen IJsselmeer

De vier bommen van het oorlogsvliegtuig op de bodem van het IJsselmeer worden donderdag ontmanteld. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verwijdert ter plekke de ontstekers, waarna de bommen volgende week op het vaste land gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht. 

En verder: 

- Is het begin van de hadj

- Wordt het nieuwe station van Breda officieel geopend. 

- Start het KLM Open golftoernooi. 

- Is het exact vijftig jaar geleden dat de eerste aflevering van Star Trek werd uitgezonden.

Weer en verkeer: 

Donderdag is het opnieuw zonnig en lopen de temperaturen nog iets verder op dan woensdag. Wel wordt er in de middag door een draaiende wind koelere lucht aangevoerd. Het wordt tussen de 25 en 29 graden. 

Voor donderdag wordt door de ANWB een normale spits verwacht. Wel is het waarschijnlijk de drukste van de week. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.