Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 september 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Gesprekken tussen VS en Rusland over Syrië

Amerika en Rusland praten maandag in het Chinese Huangzhou verder om tot een overeenkomst over Syrië te komen. Zoals het nu lijkt, zullen John Kerry en zijn collega Sergej Lavrov elkaar spreken. Ook Obama en Poetin hebben afgesproken elkaar te ontmoeten. Zondag leek een overeenkomst binnen handbereik, maar volgens de VS krabbelde Rusland terug. Insteek van de gesprekken is een wapenstilstand. 

Officier van justitie getuigt in zaak coffeeshophouder Van Laarhoven

De Nederlandse officier van justitie die voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven in Thailand liet arresteren, moet de rechter maandag onder ede uitleg geven over zijn handelen in de zaak. Hij is een van de zes getuigen in de zaak, waarvoor de rechtbank vijf dagen heeft uitgetrokken.

Van Laarhoven richtte in Nederland The Grass Company op en werd op aandringen van Nederland gearresteerd in Thailand. Van Laarhoven werd niet uitgeleverd, maar in Thailand veroordeeld tot 103 jaar cel - in Thailand is verkoop van softdrugs illegaal, ook al vindt die verkoop in het buitenland plaats. Van Laarhoven wil dat Nederland de Thaise staat vraagt hem uit te leveren aan Nederland.

Resultaten verkiezingen Hongkong bekend

Maandagochtend (lokale tijd) worden in Hongkong naar alle waarschijnlijkheid de verkiezingsresultaten bekendgemaakt. Zondag werden daar lokale verkiezingen voor het bestuur van de semi-autonome regio gehouden. Het waren de eerste grote verkiezingen sinds de massale protesten voor democratie in 2014 die destijds door China als illegaal bestempeld werden. De verkiezingen gaan vooral over de zelfstandigheid van Hongkong en de relatie met China. 

Protest op wegen bij Calais

Op de wegen naar de Franse havenstad Calais wordt chaos verwacht: vrachtwagenchauffeurs, winkeliers, agenten en boeren zijn van plan te gaan protesteren. Ze vinden dat een groot deel van vluchtelingenkamp 'the jungle' moet worden afgebroken. Volgens de Franse autoriteiten wonen er ongeveer zevenduizend vluchtelingen in het kamp, maar hulporganisaties spreken van tienduizend vluchtelingen. Vanuit Calais proberen vluchtelingen naar Engeland te komen, onder meer door illegaal mee te liften met vrachtwagens. 

En verder: 

- Geeft bondscoach Danny Blind maandagavond een persconferentie in de aanloop naar het kwalificatieduel tegen Zweden van dinsdag. 

- Viert de Jostiband in een uitverkochte Ziggo Dome zijn vijftigjarig bestaan. 

- Bezoekt een delegatie van de Tweede Kamer de provincie Groningen, voorafgaand aan een hoorzitting en debat over de aardbevingsschade.

Weer en verkeer: 

Maandagochtend is het eerst bewolkt en in het oosten van Nederland kan een enkele bui vallen, schrijft het KNMI. 's Middags wordt het droog en breekt de zon door. Het wordt ongeveer 22 graden. 

Ook in het zuiden van Nederland is de vakantie ten einde gekomen. Dat betekent dat automobilisten ook daar maandagochtend en -avond weer moeten rekenen op drukte.  

Op de A12 richting Utrecht verwacht de VerkeersinformatieDienst vertragingen als gevolg van 'kijkers' bij het tankstation bij Gouda dat dit weekeinde afbrandde.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.