Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 29 augustus 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Uitspraken in zaken jihadgangers

In twee verschillende zaken die draaien om deelname aan terroristische organisaties worden maandag uitspraken gedaan. Asielzoeker Mohamed B., die wordt verdacht van deelname aan al-Qaida of IS in Syrië hoort de uitspraak van de rechtbank Rotterdam. Voor hem is vrijspraak geëist vanwege wettig, maar niet overtuigend bewijs. De rechtbank in Maastricht spreekt maandag de straf uit tegen Mohamed G. die verdacht wordt van deelname aan de strijd van IS. Tegen hem is twee jaar cel en tbs geëist. 

Einde schoolvakantie regio noord, start academisch jaar

Maandag komt er een einde aan de schoolvakanties en gaan leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in de regio noord weer naar school. Vorige week kwam er al een einde aan de vakanties in de regio midden, kinderen in de regio zuid gaan vanaf volgende week weer naar school. Ook in het hoger onderwijs is de aftrap van een nieuw collegejaar. Het academische jaar wordt maandag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en aan de Radboud Universiteit in Nijmegen geopend. 

Start US Open

In de Verenigde Staten gaat maandag de US Open van start. Tijdens het toernooi komen onder anderen Kiki Bertens en Robin Haasse in actie. Bertens speelt in de eerste ronde tegen de 18-jarige Kroatische Ana Konjuh. Robin Haase treft James Duckworth, een 24-jarige Australiër in de eerste ronde van het mannenenkelspel. 

Getuigenis Dilma Rousseff

Maandag wordt er een nieuwe stap gezet in de afzettingsprocedure van de geschorste president van Brazilië Dilma Rousseff. Ze moet dan voor de senaat van Brazilië getuigen over overtreding van de begrotingswetten. Rousseff krijgt een half uur de tijd voor haar toelichting en mag vragen van de 81 senatoren weigeren te beantwoorden.

En verder: 

- Is de presentatie van de programma's van het nieuwe seizoen van RTL.

- Is het maandag de internationale dag tegen kernproeven. 

- Wordt de tiende etappe van de Vuelta verreden van Lugones naar Lagos de Covadonga. 

Weer en verkeer: 

Maandag is het eerst hoofdzakelijk bewolkt, staat er nog een stevige wind en is er kans op een bui. Later op de dag is er meer ruimte voor de zon en neemt ook de wind af. De temperaturen liggen lager dan eerder deze week, met maxima tussen de 20 en 22 graden. 

Nu ook de zomervakantie in het noorden van het land voorbij is, staan er weer meer gebruikelijke files. De ANWB verwacht voor maandag weer een normale ochtendspits. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.