Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 26 augustus 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Nasleep aardbeving Italië

Na de aardbeving in de nacht van dinsdag op woensdag in het midden van Italië wordt er nog altijd gezocht naar overlevenden. Tientallen mensen zijn nog vermist en het dodental is opgelopen tot zeker 250. Duizenden mensen zijn dakloos geraakt.

Definitieve selectie Oranje

Bondscoach Danny Blind maakt zijn definitieve selectie bekend voor de interlands van Oranje tegen Griekenland en Zweden. Oranje speelt op 1 september vriendschappelijk in Eindhoven tegen Griekenland en de eerste wedstrijd voor de WK-kwalificatie tegen Zweden in Solna is op 6 september. Jorrit Hendrix (PSV) zat voor het eerst in de voorselectie.

Hoger beroep Pistorius

Vrijdag dient het hoger beroep van de aanklagers om de in hun ogen te lage straf voor atleet Oscar Pistorius. De Zuid-Afrikaan kreeg zes jaar voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013. Rechter Thokozile Masipa legde een lagere straf op dan de voorgeschreven minimumstraf van vijftien jaar voor moord, vanwege verzachtende omstandigheden. Op de zitting willen de aanklagers rechter Masipa ervan overtuigen dat de straf te laag is. Masipa moet dan besluiten of er een beroep komt. Dat besluit wordt of vrijdag al genomen, of volgt binnen een paar dagen.

Loting Europa League

Drie Nederlandse ploegen, Feyenoord, Ajax en AZ, loten in Monaco voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Ajax zit in Pot 1, AZ in Pot 2 en Feyenoord in Pot 3. Er worden twaalf groepen van vier clubs geloot. Ploegen uit hetzelfde land kunnen niet tegen elkaar uitkomen.

Eredivisie: Vitesse ontvangt FC Utrecht

Vitesse en FC Utrecht openen de vierde speelronde van de Eredivisie. In stadion Gelredome hopen de Arnhemmers hun goede seizoensstart een vervolg te geven. De ploeg van trainer Henk Fraser staat met zes punten op de vierde plek. FC Utrecht kende een moeizaam begin van het seizoen en heeft pas één punt, waarmee het elftal van trainer Erik ten Hag terug te vinden is op de vijftiende plek.

Bekijk het programma en de stand in de eredivisie

En verder: 

- Beginnen de voorbereidingen op de Grand Prix van België van zondag op het circuit van Spa-Francorchamps met de vrije trainingen.

- De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt vrijdag met premier Mark Rutte over de brexit.

- Bepaalt het gerechtshof in Amsterdam vrijdag of FNV leden onder het grondpersoneel van KLM nieuwe acties mogen houden.

Het weer:

Vrijdag is er opnieuw veel zon, soms zijn er wat sluierwolken. Later op de dag draait de wind naar het noorden, waardoor de temperatuur in de kustprovincies blijft steken rond 26 graden. Diep landinwaarts wordt het opnieuw tropisch warm, 30 tot lokaal 32 graden.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.