Een aardbeving met een magnitude van 6,2 heeft woensdag 24 augustus het midden van Italië getroffen. Zeker 297 mensen zijn omgekomen. Bijna vijfduizend mensen zijn dakloos. Dit is wat we weten over de beving.

Het officiële dodental staat inmiddels op 297.

Ruim vierhonderd mensen raakten gewond. Door de beving raakten bijna vijfduizend mensen hun huis kwijt.

Bij de aardbeving zijn behalve veel Italianen drie Britten, twee Roemenen, een Spanjaard, een Canadees en een Salvadoraan omgekomen.

De eerste beving vond plaats om 3.36 uur.

Het epicentrum lag ongeveer tien kilometer ten zuidoosten van de gemeente Norcia. Bijna een uur later, om 4.33 uur, volgde nog een zware beving in de provincie Perugia.

Sindsdien werden nog vele tientallen naschokken in het gebied gevoeld.

Met name drie dorpen zijn zwaar getroffen. 

In Amatrice, Pescara del Tronto en Accumoli stortten heel veel huizen in. Volgens de burgemeester van Amatrice is "driekwart van het dorp weggevaagd". Ook toegangswegen richting het dorp, dat vorig jaar nog werd uitgeroepen tot een van de mooiste historische steden van het land, zijn moeilijk begaanbaar. 

In Amatrice is onder meer een hotel ingestort. Zo'n zeventig gasten verbleven in het hotel.

Video: Drone filmt ravage na zware aardbeving Italië

Er zijn na ruim een week nog dieren levend uit het puin gehaald.

Tien dagen na de aardbeving in de Italiaanse stad Amatrice hebben de reddingswerkers een hond levend onder het puin vandaan gehaald. De Golden Retriever Romeo werd in de ruïnes van een huis in het zwaar getroffen deel van Amatrice gevonden.

Het is niet het enige huisdier dat na lange tijd nog levend uit het puin is gehaald. Eerder werd er nog een poes gevonden in de puinhopen van Amatrice. De poes Joy was na zeven dagen ernstig uitgedroogd, maar mankeerde verder weinig.

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek.

Het Italiaanse Openbaar Ministerie onderzoekt of het instorten van meer dan honderd gebouwen bij de aardbeving van woensdag iemand is aan te rekenen. Het OM vermoedt dat de bouwvoorschriften niet zijn nageleefd.

"De gebeurtenissen kunnen niet alleen aan het noodlot worden toegeschreven", zei openbaar aanklager Giuseppe Saieva in La Repubblica. "Als deze panden waren gebouwd zoals in Japan, dan waren ze niet ingestort."

Ook Rome is niet bestand tegen een aardbeving, waarschuwden onderzoekers zaterdag in de Italiaanse krant. Duizenden gebouwen in de Italiaanse hoofdstad zouden door een beving als die van woensdagochtend kunnen bezwijken.

De regering heeft de noodtoestand afgekondigd

De Italiaanse regering kondigde donderdagavond de noodtoestand af. Die geldt voor de regio's die het zwaarst zijn getroffen. Ook heeft premier Matteo Renzi 50 miljoen euro toegezegd voor de wederopbouw van de getroffen plaatsen.

Regenval bedreigt de tentenkampen waar de overlevenden nu bivakkeren.

In het getroffen gebied wordt in september en oktober veel regenval verwacht. De temperaturen zullen dalen, melden Italiaanse media.

Ruim 2.500 mensen verblijven nog in tenten. Waarschijnlijk kunnen velen komend weekeinde verhuizen naar een comfortabeler onderkomen, beloofde de Burgerbescherming volgens Italiaanse media.

Premier Renzi schat de schade op 4 miljard euro.

De getroffen burgers mogen erop rekenen dat alles weer wordt zoals het was, verzekerde hij half september.

De autoriteiten willen zo snel mogelijk beginnen met de wederopbouw. Veel aardbevingsslachtoffers nemen de toezeggingen echter met een korrel zout. In het verleden is de overheid dit soort beloftes ook niet nagekomen.

In 2009 werd de regio ook getroffen door een aardbeving. 

Zeker driehonderd mensen kwamen om in en rond L'Aquila, niet ver van Amatrice en Accumoli. Tienduizenden mensen konden niet meer terugkeren naar hun huizen en moesten noodgedwongen in opvangkampen slapen.

Italië bevindt zich op twee breuklijnen. Hierdoor wordt het land met enige regelmaat getroffen door bevingen.

De grootste aardbeving die het land de afgelopen eeuw trof, vond plaats in 1908. Toen doodden een beving en de daarop volgende tsunami meer dan 80.000 mensen in het zuiden van het land.

Video: Italianen zoeken naar overlevenden tussen het puin

De schade die de aardbeving van vorige maand in Midden-Italië heeft aangericht, wordt geschat op ongeveer 4 miljard euro.

Maar de getroffen burgers mogen erop rekenen dat alles weer wordt zoals het was, verzekerde premier Matteo Renzi vrijdag.

Ruim 2.500 mensen verblijven nog in tenten. Waarschijnlijk kunnen velen komend weekeinde verhuizen naar een comfortabeler onderkomen, beloofde de Burgerbescherming volgens Italiaanse media.

De autoriteiten willen zo snel mogelijk beginnen met de wederopbouw. Veel aardbevingsslachtoffers nemen de toezeggingen echter met een korrel zout, met de nog altijd niet voltooide herbouw van het in 2009 verwoeste L'Aquila in gedachte.

Bouwvoorschriften

De nieuwe huizen voor de gedupeerden worden aardbevingsbestendig gebouwd, zei de coördinator die door de regering is aangesteld voor de klus. Volgens deskundigen ontbrak het daaraan bij veel vorige maand ingestorte panden. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke overtredingen van de bouwvoorschriften.

De aardbeving, die 297 mensen het leven kostte, voltrok zich komend weekeinde precies een maand geleden. De aarde is nog altijd onrustig in het rampgebied. Ook in de nacht van donderdag op vrijdag zijn er weer naschokken gevoeld.