Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 12 augustus 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Kort geding turner Yuri van Gelder

Turner Yuri van Gelder wil vrijdagochtend via een kort geding deelname aan de toestelfinale in Rio de Janeiro afdwingen. Van Gelder werd in de nacht van maandag op dinsdag door NOC*NSF naar huis gestuurd omdat hij zich zou hebben misdragen. De turner heeft de normen en waarden volgens NOC*NSF "op grove wijze geschonden". De zaak dient om 11.15 uur in Arnhem. Het geding is spoedeisend, de betreffende finale in de Braziliaanse stad is maandag al.

Atletiek in Rio

Op de zevende dag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro staat atletiek voor het eerst op het programma. Dafne Schippers loopt de eerste ronde op de 100 meter, Liemarvin Bonevacia die van de 400 meter en Sifan Hassan en Maureen Koster proberen zich te kwalificeren voor de finale op de 1.500 meter. Daarnaast komt Ranomi Kromowidjojo in actie op de 50 meter vrij. Volg ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen vanuit Rio. 

Drukste dag Schiphol

Schiphol maakt zich op voor de drukste dag van het jaar. De luchthaven verwacht vrijdag 221.000 passagiers. Donderdag bepaalde de rechtbank nog dat het grondpersoneel van KLM de komende weken niet mag staken in verband met de vakantiedrukte en terreurdreiging op de luchthaven. Maatschappelijke veiligheid gaat boven het stakingsrecht, aldus de rechtbank.

Hoe gaat het met de Nederlandse economie?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt vrijdag bekend hoe het met de Nederlandse economie is vergaan van april tot en met juni. Eerder bleek al dat de economie in het eerste kwartaal nog met 0,5 procent is gegroeid ten opzichte van de drie maanden daarvoor. Het was het achtste kwartaal op rij waarbij sprake was van groei. Zowel de consumentenbestedingen als investeringen en de export namen toe.

En verder:

- is het drie jaar geleden dat prins Friso overleed. De prins lag anderhalf jaar in coma na een skiongeluk in het Oostenrijkse Lech. Hij was 44 jaar.

- gaat de negentiende editie van het Grachtenfestival in Amsterdam van start. Dat betekent tot en met 21 augustus klassiek, jazz, wereldmuziek, elektro en pop op negentig locaties in en rond Amsterdam. 

- staat vanaf vrijdag Scheveningen weer in het teken van het Vuurwerkfestival. Op 12 en 13 augustus en 19 en 20 strijdt de havenstad om de titel "mooiste landenvuurwerk". 

Het weer:

Vrijdag overheerst aanvankelijk de bewolking en vooral in de noordoostelijke helft van het land regent het nog af en toe. In de middag klaart het vanuit het westen op. De temperatuur ligt tussen de 20 en 24 graden.