Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 augustus 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Openingsceremonie Olympische Spelen

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro worden vrijdag geopend met een ceremonie in het Maracana Stadion. Die begint om 23.00 uur. De Nederlandse vlag wordt gedragen door springruiter Jeroen Dubbeldam. De spelen duren tot 21 augustus.

NEC en PEC Zwolle trappen eredivisieseizoen af

De Nederlandse eredivisie start vrijdag met het duel tussen NEC en PEC Zwolle in Nijmegen. Landskampioen PSV komt zaterdag voor het eerst in actie, met een uitduel bij FC Utrecht (19.45 uur). Ajax moet zondag uit naar Sparta (14.30 uur) en Feyenoord begint het seizoen met een uitwedstrijd bij FC Groningen (12.30 uur).

Surinaamse krijgsraad kijkt of zaak Decembermoorden doorgaat 

De aanklager in Suriname heeft de krijgsraad gevraagd te stoppen met de vervolging van president Desi Bouterse. Bouterse kan op basis van een grondwetsartikel zo'n opdracht geven als de staatsveiligheid in gevaar is. De krijgsraad vindt dat alle procespartijen eerst de documenten over deze stap van Bouterse moeten krijgen en bestuderen. Dan kunnen ze hun oordeel hierover in een volgende zitting geven. Op 5 augustus gaat de zaak verder.

Loting nieuwe tegenstander Ajax in voorronde Champions League

Vrijdag weet Ajax wie het moet verslaan om de groepsfasse van de Champions League te bereiken. De loting begint om 12.00 uur en is live op NU.nl te volgen. Ajax kan AS Roma, Young Boys, Steaua Boekarest, FK Rostov of AS Monaco loten. Ook de loting van de Europa League is vrijdag.

Weer 

Vrijdag valt er eerst nog een bui langs de kust en later juist vooral ion het binnenland. Maar de zon schijnt ook en het wordt 21 graden. De westelijke wind is meest matig. In het weekeinde stijgt het kwik verder, naar 25 graden op zondag. Zaterdag valt er vooral in het noordoosten mogelijk nog een bui, verder is het meest droog, met flink wat zon.