Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 4 augustus 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Inflatiecijfer juli

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag bekend wat er in juli met de prijzen van goederen en diensten is gebeurd. In juni waren de prijzen gemiddeld even hoog als een jaar eerder. De inflatie kwam, net als in april en mei, uit op 0 procent. Schoenen en kleding waren goedkoper dan een jaar eerder. Vakantiereizen, brandstoffen en telefoondiensten waren in jaar tijd juist duurder geworden.

Wedstrijden Europa League

Donderdag worden de terugwedstrijden in de derde voorronde van de Europa League gespeeld. Heracles speelde vorige week de eerste wedstrijd tegen Arouca in Almelo. De wedstrijd van donderdag worden gespeeld in Portugal. Ook speelt AZ donderdag tegen Giannina in Griekenland. 
De winnaar van beide wedstrijden gaat door naar de play-offs, de laatste voorrondewedstrijd voor de groepsfase van de Europa League.

Nederlandse vrouw afkomstig uit IS-gebied voorgeleid

De 20-jarige Nederlandse Laura Hansen wordt vanwege haar vermeende ontsnapping uit de handen van Islamitische Staat (IS) voorgeleid. De vrouw verscheen enkele weken geleden op de Koerdische televisie en vertelde gevlucht te zijn uit handen van IS, nadat ze daar door haar man naartoe was gelokt. Afgelopen maandag werd ze na terugkomst in Nederland aangehouden door de marechaussee op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie.

Mohamed G. voor de rechter voor deelname jihad

Mohammed G. staat voor de rechter in Rotterdam omdat hij wordt verdacht van het afreizen naar Syrië. Hij zou willen deelnemen aan de strijd van Islamitische Staat (IS) in Syrië of Irak. Hij was op zoek naar een vals paspoort. De man werd in 2013 al schuldig bevonden voor het plannen van een jihadreis naar Syrië, maar niet gestraft omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard.

En verder:

- Reizen koning Willem-Alexander en minister Schippers van Sport af naar Rio de Janeiro voor een bezoek aan de Olympische Spelen. 

- Komen bodemonderzoeker Fugro, kledingmerk Adidas en autoproducent Toyota met cijfers over het tweede kwartaal van 2016. 

- Gaat festival Solar van start. 

- Is de aftrap van het mannenvoetbal op de Olympische Spelen in Rio. Nederland wist zich hiervoor niet te plaatsen. 

Lees meer over Rio 2016

Weer en verkeer: 

Donderdag is er vooral in de middag meer ruimte voor de zon dan woensdag. Wel blijft er donderdag ook kans op een bui. Bij een matige tot krachtige wind uit het zuidwesten wordt het ongeveer 20 graden. 

Vanwege de vakanties verwacht de ANWB voor donderdag geen grote drukte op de wegen.